Почина матросът от най-известната снимка на XX век

Джордж Мендоса, който целува напълно непознатата медицинска сестра Грета на тържествата за края на Втората световна война, си отиде на 95

Почина матросът от най-известната снимка на XX век | StandartNews.com

На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, героят на една от най-известните снимки в света. На кадъра моряк целува медицинска сестра на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк по време на празненствата за края на Втората световна война, съобщи "Асошиейтед прес".

Мендоса е починал два дни преди да навърши 96 години в старчески дом в Мидълтън, където е живял със 70-годишната си съпруга, е съобщила дъщеря му пред вестник "Провидънс джърнъл", пише "Дневник".

Снимката е направена на 14 август 1945 г. - денят на капитулацията на Япония след Втората световна война. В разгара на ликуването на площад "Таймс скуеър" матросът Джордж Мендоса придърпва нищо неподозиращата медицинска сестра от стоматологичен кабинет Грета Фридман и я целува страстно, като накланя тялото й назад.

Снимката "Целувката", направена от фотографа на списание "Лайф" Алфред Айзенщат, става един от най-известните фотоси на ХХ век. Самоличността на двойката от снимката е установена, след като през 1980 г. списание "Лайф" призова участниците в сцената да се идентифицират. Появяват се няколко мъже и жени, които твърдят, че целувката им от този ден е била запечатана от Айзенщат. Но в крайна сметка историческо проучване установява, че автентичните герои са Мендоса и Фридман. Въпреки интимността, лъхаща от кадъра, двамата са напълно непознати.

Медицинската сестра на снимката - Грета Зимър Фридман, е бежанка от Австрия и по време на войната служи на американски кораб-болница. Живяла е в щата Вирджиния и почина през 2016 г. на 92-годишна възраст

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай