Отиде си големият Армен Джигарханян

Легендата на руското кино си отиде на 85

Отиде си големият Армен Джигарханян | StandartNews.com

На 85 години почина легендарният руски актьор Армен Джигарханян. Той е играл в 250 роли в киното за което е вписан в книгата на рекордите Гинес. Руснаците ще могат да се простят с артиста Армен Джигарханян на 17 ноември в Московския драматичен театър, съобщи ТАСС.

"Предвиждаме поклонението и погребението да бъдат на 17 ноември. Все още не е взето решение", каза Вячеслав Дяченко, ръководител на трупата на театъра, който бе ръководен от Джигарханян.

Народният артист на СССР Армен Джигарханян бе харизматичен и ярък актьор, импровизатор и човек с огромно обаяние. Той бе истинско събитие и повлияе на поколения артисти, казват негови приятели и колеги, цитирани от ТАСС.

"Армен Борисович повлияе на много поколения. познавам артисти, които да днес говорят с неговата интонация. За мен бе голяма чест да излизам с него на сцената и се надявам, че съм научил много от него", каза народният артист на Руската федерация Игор Костолевски, близък на артиста и играл с него във филма "Техеран-43".

Олег Шкловски, снимал с Джигарханян филма "Здравейте, аз съм вашата леля!", сподели, че да бъде редом до актьора за него било щастие, а "да играе с него - още по-голямо. "Той е прекрасен, забележителен актьор, той имаше звезда - призвание. Когато излизаше на снимачната площадка, всички се събираха и гледаха. Обикновено когато актьор е на снимачната площадка, другите отиват до бюфета или другаде. Но него всички се радваха да го гледат", каза той.
Шкловски отбеляза, че от Джигарханян се учели всички, актьори от различно ниво и на различна възраст. "Всички винаги гледаха от него, притежаваше изключителна харизма, всеки дубъл беше различен, ярък. Той е истинска звезда - и в младостта си, и в зрелите години. Всяка негова роля бе попадение. Запомняше се за цял живот. Човек с велико обаяние, а жените се влюбваха в него мигновено. Като импровизатор бе просто чудо! Джигарханян е събитие на двадесети на двадесет и първи век. Беше роден актьор", казва актьорът.

"Армен Джигарханян подари на зрителите немалко гениални роли в театъра и киното, той се отличаваше с универсалност и с трудолюбие, появата му на сцената или на екран предизвикваше радост", каза руската министърка на културата Олга Любимова в изявление по повод кончината на твореца.

Армен Джигарханян е народен артист на СССР, роден 1935 г. Работил е в Ереванския драматичен театър "Станиславски", а от 1969 до 1996 г. е един от водещите артисти на Московския драматичен театър. От 1996 г. е негов художествен ръководител, а от 2005 г. и режисьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай