Пловдивски войвода с екзотична идея: Ресторант на главата на Альоша

Стойчо Кузев си представя паметника като тв кулата в Берлин

Пловдивски войвода с екзотична идея: Ресторант на главата на Альоша | StandartNews.com

Авангардна идея за паметника на Альоша предлага Стойчо Кузев, който беше общински съветник от ВМРО два мандата от 1995 до 2003 г.

Войводата има идея монументът на Бунарджика да бъде опакован във фибростъкло, а над него да се изградят на колони още две нива с два асансьора, като на последното да има въртяща се кула с ресторант, от който ще се вижда панорамата на Пловдив.

Трите кули ще превърнат паметника в изключителна атракция, а едновременно с това всеки, който иска да го разгледа, ще може да го направи, счита Кузев, пише "Марица".

„Паметникът на съветската армия, издигнат навремето над Пловдив, е неуместен и грозен, особено сега, когато Русия води война срещу Украйна,  но тъй като искаме мир и разбирателство, считам, че е редно да се намери компромисен вариант. Няма да бутаме Альоша, конструкцията му е много здрава и считам, че община Пловдив би могла да обяви конкурс за идеи, които да бъдат подложени на обсъждане.  Моята идея също предлагам на дебат”, коментира за „Марица” Стойчо Кузев.  Той си представя новата визия на паметника като тв кулата в Берлин, която е един от символите на германската столица. Висока е 368 метра.

Според Стойчо Кузев с новите две нива паметникът ще "порасне" на 6 -10 метра отгоре.

През 90-те години Кузев като общински съветник и шеф на групата на ВМРО,  беше един от поддръжниците на решението за премахването на паметника от Бунарджика. Тогава Общинският съвет го гласува, но пловдивският Окръжен съд го отмени.  Тогава идеите за "Альоша" се сипеха като лавина. Една от тях беше да се опакова като бутилка от кока-кола, друга, по-либерална - да се премести на Братската могила.

Преди един месец от Консервативна обединена десница /КОД/ рестартираха темата, като поискаха Альоша да бъде свален от тепето. 

Репортерът на "Марица" напомни на Стойчо Кузев, че хълмовете в Пловдив имат статут на природна забележителност и строителството на тях е забранено. Бившият съветник, който е оглавявал навремето постоянната комисия по ТСУ, смята, че законът не е пречка. Той допълни, че е споделил идеята с шефовете на две мощни строителни фирми и те са я подкрепили. Отказа обаче да съобщи имената на фирмите.

Стойчо Кузев каза, че продължава и днес да бъде член на ВМРО. Занимава се с рентиерство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай