Пловдив ще се оплаква на нов арменски поп

Пловдив ще се оплаква на нов арменски поп | StandartNews.com

Пловдив. От началото на следващата седмица пловдивчани ще ходят да се оплакват на нов арменски поп. Старият излиза в пенсия, след като повече от 20 години бе духовен водач на арменската общност под тепетата. Службата на протопрезвитер Кеворк Хачерян ще поеме Дер Храч, който пристига направо от Армения. От вторник той вече е в България, като ще остане няколко дни в столицата.

В София ще получи наставления от архиерейския наместник на Арменската апостолическа църква у нас архимандрит Абгар Овакимян. Именно Овакимян ще го въдвори в службата му. Церемонията ще бъде в неделя - на празничната литургия в храма "Сурп Кеворк" в Стария град. Отец Храч идва заедно със семейството си и ще служи на родния си език в региона. До неделя православните арменци ще могат да си вземат довиждане с Кеворк Хачерян.

През дългите му години служба не е ставало ясно кой и за какво му се е оплаквал, тъй като отецът вярно е спазвал канона да не разкрива споделеното по време на изповедите. За арменците под тепетата той обаче винаги е бил дори повече от духовен водач.

Той е човекът, който познава всеки арменец в Пловдив. Знае и тайните на всеки от общността, но е пословичен със своята дискретност. Умее да изслушва без коментар, без да осъжда и да налага. Затова му се доверяват. Едва ли има пловдивски арменец, който да не е имал личен контакт с него, и да не му е изповядвал живота си. Отецът изглежда дистанциран, но е благ с всеки, който има нужда от подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай