Пловдив отказа акции от панаира

Пловдив отказа акции от панаира | StandartNews.com

Чакат в петък решението на Варна

Пловдивският общински съвет отказа да приеме дарените от държавата 20.63% от „Международен панаир Пловдив" АД. Местният парламент настоява държавата да запази собствеността си върху 49% от акциите на дружеството и да предприеме всички възможни механизми да си върне контрола върху него.
След разгорещени дебати общинските съветници в Пловдив решиха да не дадат одобрение на текста на договора с Министерски съвет, каквото бе предложението на зам.-кмета Розалин Петков. Вместо това с 41 гласа „за" общинари от всички политически партии гласуваха предложението на Дани Каназирева от Съюз за Пловдив за отказ от акциите. Тя обяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и че правителството трябва да преразгледа решението си от 27 юли, с което държавата прехвърля безвъзмездно 20% от акциите си на община Пловдив и 29% на община Варна. Към предложението й се присъедини и Божидар Здравков от Реформаторския блок с допълнението, че трябва да се предприемат действия за възстановяване на държавния контрол върху панаира. Той припомни за "грешката" отпреди 10 г. със създаването на дружеството „Пълдинтур инвест", при което държавата загуби част от собствеността си в него. „В решението на правителството да дари 29% от панаира на община Варна има съмнение за нова сделка, която отново ще е в полза на мажоритарния собственик на Пловдивския панаир Героги Гергов", заяви Здравков. Общинските съветници от БСП, които единствени не гласува "за" отхвърляне на дарението на акциите, настояха общината да се бори да получи целият държавен дял.
Бившият кмет на Пловдив Спас Гърненски, сега общински съветник от ГЕРБ, се обърна с призив към съветниците от Варна, които в петък ще решават за акциите на панаира, и ги прикани да се откажат. „Ние никога не бихме посегнали към една варненска икона", каза Гърненски. Той се обърна и към премиера Бойко Борисов да преосмисли решението си, защото бил подведен.

Ще има сделка само ако общините са "за"

Държавата ще направи безвъзмездното прехвърляне на собствеността си върху Пловдивския панаир само при условие, че общинският съвет на община Пловдив и общинският съвет на община Варна вземат решение за даване на съгласие за това. Това се казва в решението на правителството. Тази формулировка обаче не е категорична дали условието е изпълнено, ако една от общината гласува против, а другата „за". От икономическото министерство заявиха, че ще коментират казуса, след като изчакат решението на общинския съвет във Варна.
„Разбира се, че община Варна ще гласува за прехвърлянето на акциите, няма как да не го приемат и ще видите какво ще стане след 3-4 месеца", заяви пред в.Стандарт зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков. Преди няколко дни кметът на Варна Иван Портних съобщи по Дарик радио, че общината има идея да превърне в музей на открито имот на мажоритарния собственик Георги Гергов на Пловдивския панаир в центъра на Варна. Мястото е известно с името Дупката.
Държавата няма изгода да държи тези 49% в Пловдивския панаир, разкриха пред в. "Стандарт" източници, близки до правителството. Първо, защото не може да влияе върху управлението на дружеството, и второ, защото не получава никакви дивиденти, тъй като панаирът е на загуба в последните години.

Морската столица поискала 29%

Решението за дарение на акциите дошло, след като община Варна поискала с писмо 29% от държавния дял. Тогава правителството решило да дари останалите 20% на община Пловдив, откъдето до този момент не е постъпвало подобно искане.
На 27 юли Министерски съвет даде съгласие чрез министъра на икономиката да бъдат безвъзмездно прехвърлени 27 921 785 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев всяка, представляващи 49,63 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив" АД. За община Пловдив делът е 11 607 385 броя акции или 20,63% от капитала на дружеството. На община Варна се даряват 16 314 400 броя акции, представляващи 29%. Предстои решението да влезе в сила и след съгласие от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Важно е дружеството да работи

Иван Тотев, кмет на Пловдив

Община Пловдив не иска да влиза в такова партньорство във вида, в който е предложено от Министерски съвет. Това не означава, че общината се отказва от акциите, но в случая няма логично обяснение защо е нужно община Варна да получи проценти от Пловдивския панаир. Ако това е било решение на Общинския съвет на Варна, ние нямаме информация от колегите, че са изявили такова желание. Ако знаехме, най-малко бихме дебатирали какви са им идеите. За нас е важно да го има Пловдивския панаир, не е толкова важно дали дружеството е държавно или е собственост на този или онзи. Искаме в нашата община да има работещо предприятие.

/Пред БНР/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай