Пълна мистерия! Чия ракета се разби в Луната?

Астроном нарочи първо Илон Мъск, после китайците. Те отричат

Пълна мистерия!  Чия ракета се разби в Луната? | StandartNews.com
  • Първи сблъсък между космически обект, направен от Земята с естествения й спътник
  • Астроном нарочи първо Илон Мъск, после китайците. Те отричат

За първи път в историята се случи непланиран сблъсък на космически обект, направен от хора, с естествения спътник на Земята. Това стана в петък, 4 март.

Според учени втората степен на китайската ракета Long March-3C се е разбила в Луната. След удара, според хипотетичните изчисления, е трябвало да се е образувал кратер с диаметър от 10 до 20 метра. Но по-точни данни и снимки на самото място на удара могат да бъдат предоставени само от космически кораби, които са в орбита около Луната. Това ще отнеме време - вероятно няколко месеца, според ScienceAlert, цитиран от украинския сайт focus.ua.

Как започна всичко

Фактът, че неуправляван космически обект лети към Луната, беше обявен за първи път от астронома Бил Грей, който създава софтуер за НАСА, чиято цел е да се разграничат космическите отпадъци от астероидите, близки до Земята, пише Списание 8

Според Грей, втората степен на ракетата SpaceX Falcon 9 се е насочила към естествения спътник на Земята. Изчисленията на учения показаха, че четиритонен обект лети към Луната със скорост 9300 км/ч и ще се разбие в повърхността й на 4 март 2022 г.

Бил Грей заяви, че най-вероятно тази ракета ще падне в района на кратера Херцшпрунг и ударът ще създаде кратер с диаметър от 10 до 20 метра.

Чия всъщност е тази ракета

Правилната идентификация на ракетата е предмет на спорове в научната общност. Тъй като никой не прави списъци с космически отпадъци, които се реят отвъд орбитата на Земята, е трудно да се установи произходът на обекта.

Въпреки факта, че Бил Грей първоначално заяви, че това е ракета на Илон Мъск, по-късно той промени решението си и нарече летящия до Луната обект "втората степен на китайската Long March-3C", която беше изстреляна през 2014 г.

За сравнение, Falcon 9, която ученият първоначално посочи, бе изстреляна през 2015 г. Но Китай отхвърли подобни обвинения и заяви, че тяхната ракета е влязла безопасно в земната атмосфера след мисията и е изгоряла.

Бил Грей смята, че изявлението на китайското външно министерство се отнася за друга ракета, изстреляна по-късно.

Работата е там, че и двата апарата, създадени да изследват Луната, са със сходни имена. Първото устройство от 2014 г. се нарича Chang'e 5T-1, а второто, изстреляно през 2020 г. - Chang'e-5.

"Правилно изчислих траекторията, скоростта на ракетата и приблизителното време на удара. Ако не се случи чудо, този космически боклук ще се разбие в Луната и ще създаде нов кратер там", каза Грей през януари тази година.

"Вижте как блести, докато се върти", написа италианският астроном Джанлука Маси в акаунта си в Twitter в коментар за видео на ракета, летяща към Луната.

Има ли доказателства за сблъсък

Само два апарата, които обикалят около Луната, могат да предоставят точни данни за мястото, където е паднала ракетата и снимки на самия кратер. Това са американският Lunar Reconnaissance Orbiter и индийският Chandrayaan-2.

НАСА съобщи, че превозните средства ще търсят мястото на катастрофата, но това няма да е лесна задача.

Космическата агенция обаче се надява да получи снимки на новообразувания кратер на мястото на удара на ракетата, въпреки че търсенето може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Няма нищо необичайно във факта, че фрагменти от ракети летят в космоса. След като тези ракети завършат мисията си, те могат да бъдат оставени в космоса в свободен полет. Но това е първият път в историята, когато човешки космически обект е "кацнал" на Луната случайно. Преди това такива падания бяха планирани предварително, например по време на мисиите на "Аполо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай