Плевнелиев с БТР из наводнените райони

Свикват КСНС за водната реформа напролет

Плевнелиев с БТР из наводнените райони  | StandartNews.com

Свиленград. Водната реформа трябва да се доведе до край. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като посети всички пострадали от пороя селища. Стана ясно още, че въпросната водна реформа ще бъде включена за обсъждане на Консултативния съвет по национална сигурност през пролетта.

Със самолет от София до летище Пловдив и след това с кола пристигна президентът малко след 12,30 ч. По това време на мястото на водния ад вече беше и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Двамата се срещнаха в един от най-засегнатите райони - Свиленград. Там десетки хора бяха евакуирани с гумени лодки и БТР-и, след като една от дигите на Марица се скъса. Президентът се качи на един от БТР-ите и разгледа обстановката в региона. Хората не помнят повече от 50 г. да е имало подобна стихия.

Бай Петър обясни, че не се страхува от водата и че много добре си спомня през 1962 г., когато подобно бедствие е връхлетяло квартала в Свиленград. След това президентът, заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, земеделския Мирослав Найденов, военния Аню Ангелов, социалния Тотю Младенов и Кристалина Георгиева се срещнаха с кмета на Свиленград и обсъдиха ситуацията около бедстващите райони. Искам да изкажа своите най-дълбоки съболезнования на всички близки на загиналите хора, заяви Плевнелиев. Той благодари още на всички екипи, участвали в спасяването на хора и всички, които продължават да се борят с бедствието.

"Нека сме наясно, че може да се появят тежки и трудни ситуации и затова трябва да се направи оценка на риска", категоричен беше Плевнелиев. След срещата стана ясно още, че правителството ще отпусне 1 млн. лева за засегнатите региони. В сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде гласувано да се дадат по 10 000 лева на всички близки на загиналите в стихията. 8 човека се удавиха в придошлите реки край селата Бисер и Иваново в понеделник сутринта.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай