Плевен се гордее с победи над турците

В "Улпия Ескус" е бил лагерът на Пети македонски легион

Плевен се гордее с победи над турците | StandartNews.com

Археологическият резерват "Улпия Ескус" не е гостоприемен за туристи

Крали Марко разсякъл скала с меча си, защото изпуснал врага си Муса Кеседжия

Гостите, които идват в Плевен, трябва да се подготвят, че навсякъде става дума за история. Паркът "Кайлъка" е емблематична забележителност, както Панорамата и Мавзолеят в центъра. Паркът е в доста обширна защитена местност, има места и за забавления, и за уединение. Дело е на покойния виден плевенчанин ген. Иван Винаров. Някои от животните и растенията, които се срещат там, са включени в Червената книга на България.

След големия ремонт центърът също стана приятно място за отдих. Привечер светлините на големия фонтан на каскадата се превръщат в чудесен фон за снимки. Старият пеещ фонтан в Градската градина обаче е превърнат в строителна площадка. Ще стане още по-хубав, обещават общинарите. До "Кайлъка" се стига с кола или тролей. Има приятни заведения, Няколко хотела гарантират тишина и спокойствие, места за паркиране има достатъчно. Двата язовира пък са притегателно място за риболовци. В парка има отлично поддържани тенис кортове и плувен басейн. Зоологическата градина провокира любопитството на децата. В една от пещерите има частен музей на виното, където се дегустират питиета от различни реколти. Нужна е обаче предварителна заявка.

Паркът е рай за велосипедисти. Всеки може да върти педалите по специалната маркирана в жълто алея, потегляйки от самия център на града зад читалище "Съгласие". В парка има отвесни скали, на които се упражняват начинаещи алпинисти. В една от пещерите има ресторант. В езерото може да се наеме водно колело.

Плевенската Панорама е единствен по рода си музей в България. Построена е в чест на 100-годишнината от Освобождението от турско робство. Намира се в района на Скобелевия парк. Това е мястото на редута Кованлък, където по време на третата атака от обсадата на Плевен се разиграли най-кървавите сражения. От нея се виждат Мъртвата долина, другия редут Иса ага и костницата. До Панорамата се стига пеша от центъра. Изкачват се стъпала, след което човек попада в смразяващата тишина на мемориала. На върха на хълма е самата Панорама. Екскурзоводи обясняват историческата значимост на изображенията от платното. То е кръгово, оставя у зрителя потресаващо усещане за мащабност и го въвлича в събитията.

Мавзолеят се намира в центъра на Плевен. Изграден е по инициатива на възрожденския и революционен деец Стоян Заимов в памет на загиналите 31 000 руски и 4500 румънски бойци. На фасадата са поставени мраморни плочи с имената на всички полкове, участвали в битките. Пред храма гори вечен огън. Регионалният исторически музей на Плевен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

На влизане в града откъм столицата шофьорите виждат вечер светлините на стария мост над река Вит. Той е с историческо значение и е кръстен Мост на победата. Възстановен е във вида си по време на драматични събития около обсадата на Плевен по време на Руско-турската освободителна война. На паметния 10 декември 1877 г. там е пленен Осман паша. На същия този мост руската армия под командването на ген. Тотлебен финализира победата си. В чест на това събитие на хълма, към който се стига по моста, е издигнат и паметник. Мостът е ремонтиран и реконструиран наскоро, на него редовно се правят зрелищни възстановки на сраженията.

Археологическият резерват "Улпия Ескус" не е гостоприемен за обикновени туристи, въпреки че разкопките на брега на Дунав са руини на голям и важен античен център. Римският град е възникнал през I век като наследник на тракийско селище. Там бил лагерът на Пети македонски легион. Придобил статут на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян (98 г. - 117 г.) над даките.

При разкопки са открити форум, храмове на Юпитер, Юнона и Минерва, голяма базилика, обществени сгради, бани. Заради безпаричието на държавата години наред руините тънат под пръстта, често осквернявани от користни последователи на Индиана Джоунс. Античният град е част от обектите на регионалния исторически музей, а най-ценните находки са изложени в специално отделена зала в Плевен.

Любителите на пикник сред природата могат да изберат екопътеката по р. Чернелка на 12 км от Плевен. Природата между селата Къртожабене и Горталово наистина е живописна. Туристическата пътека се вие из каньон, образуван преди милиони години. Карстовите скали се извисяват до 30 метра. Трасето от над 6 км се изминава за около час и половина. Пресичат се 17 моста, има беседки и дори барбекюта.

Една от легендите за сцепена на две скала е свързана с Крали Марко. Три дни се бил с той с Муса Кеседжия. Но изгубил следите на врага и в гнева си разсякъл канарата със сабята. Сред пещерите е Царевата дупка. Твърди се, че била наблюдателница, построена по заповед на цар Иван Шишман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай