Плашили директора на училището в Сунгуларе, че ще му режат ухо

Плашили директора на училището в Сунгуларе, че ще му режат ухо | StandartNews.com

Трима души са заподозрени за безпрецедентния взрив в СОУ "Христо Ботев" в Сунгурларе. Мотивите им обаче засега са неизвестни. Знае се единствено, че имали лична вражда с директора на школото Николай Русев. От полицията категорично отказаха да съобщят дали вече има арестувани за взрива, нито потвърдиха официално информацията за тримата заподозрени. В момента текат разпити на учители, които работят в гимназията, показания е дал и директорът. "Разказал съм отново всичко за заплашителните писма срещу мен, но не мога да кажа дали те имат някаква връзка с взрива", коментира Николай Русев. "По осколките и пораженията съдим, че най-вероятно става въпрос за граната, но може и да е самоделна бомба. Това ще стане ясно, след като излязат резултатите от лабораторния анализ", коментира източник, запознат с разследването.

Полицията работи по всички възможни версии - от лично отмъщение до политически интереси. Директорът на училището Николай Русев има амбиции да стане кмет на Сунгурларе. Проверява се също дали гранатата не е хвърлена от недоволни ученици. "Тази година нямаме деца, които повтарят, но има двама, които са оставени на поправителни изпити и ще идват на лятна работа", коментира директорът. Той разказа още, че започнал да получава анонимни и заплашителни писма още през февруари. В едно от тях го заплашвали, че ще му отрежат ухото. Първото послание било с кратък, но зловещ текст: "Спри да крадеш! На крадците им режат пръстите на ръцете и едното ухо по желание". В друго писмо пък имало закана за отвличане: "Пресметни колко пари си присвоил на гърба на народа! Ще ти искаме точно толкова, колкото си откраднал, когато те вземем при нас, за да те пуснем! Не забравяй, че имаш малка внучка!", пишели анонимните. Училищният директор твърди, че най-вероятно не се познава лично с хората, които му отправят заканите. Той обаче признава, че е сериозно притеснен след инцидента с взрива. "Ако ме познаваха, щяха да знаят, че аз нямам внучка, а малко дете. Значи не са наясно с мен и със семейството ми. За всички заплахи съм сигнализирал прокуратурата и полицията, макар че досега не съм ги вземал на сериозно. След този взрив обаче съм сериозно притеснен", коментира Русев. Той подозира, че част от атаките срещу него са свързани с работата му на директор. Според него имало много кандидати да седнат на стола му, защото мястото било доста апетитно за град като Сунгурларе.

Гранатата избухна в понеделник сутринта във фасадата на СОУ "Христо Ботев" в Сунгурларе. Тя бе взривена в стената над входната врата, където е разположен кабинетът на директора Русев. Няма ранени, но от взривната вълна са изпотрошени прозорците на дирекцията и врата към терасата, а дограмата е разбита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай