Плачещо хондураско момиченце спечели World Press Photo

Това е най-престижната награда за фотожурналистика

Плачещо хондураско момиченце спечели World Press Photo | StandartNews.com

Фотография на Джон Мур взе приза

Фотография на Джон Мур, който е заснел момиче от Хондурас, плачещо на границата на САЩ с Мексико, стана фото на годината на конкурса World Press Photo. На него се вижда малката Янела в момент, в който американски граничар обискира  майка й Санчес Жената обяснила, че заедно с дъщеря си в течение на месец  се е добирала до САЩ през Централна Америка и Мексико, за да получат убежище.

В същото време президентът Тръмп обяви своята „нулева търпимост“ към имигрантите, които се опитват да проникнат на територията на САЩ, като те подлежат и на наказателно преследване. Семействата често са разделяни, а родителите се препращат в места за временно пребиваване.

След публикацията на фотографията от службата за митнически и грничен контрол на САЩ обещали, че малката Янела и майка й няма да бъдат разделяни.

Джон Мур е правил снимки в 65 страни по света на шест континента, а през 2008 г. се е заел с фотография на сюжети, свързани с миграцията и пресичането на граници. През 2005 г. фотографът печели Пулицър, също така многократно е взимал награди на международни фотографски конкурси.

World Press Photo е най-големият и престижен ежегоден конкурс в областта на фотожурналистиката. През 2019 г. във фотографската му част  са представени 43 номинации в осем категории, а също шест номинации в категория "Фото на годината" (World Press Photo of the Year) и три номинации в категория "Фотоистория на годината" (World Press Photo Story of the Year).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай