Петък,

Пияните шофьори в затвора и без кола (ОБЗОР)

От: Администратор -
1752
Пияните шофьори в затвора и без кола (ОБЗОР)
A
A
A

Драконовски мерки срещу джигитите на пътя предприема държавата. Освен високите санкции, които бъркат още по-дълбоко в джоба, вече ще се влиза и в затвора. Шофьори, които карат пияни, умишлено правят фрапиращи нарушения или превишават скоростта в пъти над допустимото, ще бъдат съдени като престъпници по Наказателния кодекс.

Спешни законови промени заради войната по пътищата:

До 6 г. затвор за превишена скорост, гонки и дрифт искат от МВР

Спипаните зад волана с над 1.2% алкохол вече освен че ще влизат в затвора, ще остават и без колите си. Това предвиждат измененията в Закона за движение по пътищата, чийто окончателен вариант бе представен от МВР вчера.
Превишаването на скоростта с над 60 км/ч спрямо разрешената също може да вкарва зад решетките шофьорите за период от 1 до 3 години. Същият размер наказание е предвиден и за управление без книжка. Това се отнася и за тези, които причинят смърт или средни до тежки телесни повреди по тяхна вина. По сега действащия НК шофирането след употреба на алкохол (над 1,2 промила) също се счита за престъпление и се наказва със затвор до 2 г. Първоначалната идея за конфискация на автомобилите обаче отпада. Задържането в наказателен паркинг на колата, при това срещу заплащане, също отпада като един от спорните текстове. Ще се свалят единствено регистрационните табели, а автомобилът ще бъде отписван от регистрация за срок от една година. Санкцията ще важи в еднаква степен както за шофьора, така и за собственика на моторното превозно средство, който е предоставил колата си на пиян. Нормата обаче няма да важи за лизингови автомобили, тъй като за тях е неприложима, призна Благородна Макева, зам.-директор на ГДНП.

Гонките също се криминализират. Незаконните състезания влизат в Наказателния кодекс като хулигански прояви с МПС. Форсиране на двигателя, популярното пилене на гуми - дрифт и други подобни маневри от страна на водачите, също ще се считат за престъпление, ако промените влязат в сила. За този род действия нарушителите също могат да бъдат изпратени в затвор за срок до 6 години. Предвижда се и амнистиране на нарушителите, които съобщят за провеждането на такива надпревари. Производствата ще са по бърза процедура. Мерките идват, след като премиерът Бойко Борисов поиска още по-строги наказания за нарушителите на пътя и даде срок на Министерството на правосъдието и МВР да изготвят законопроект за изменение на Закона за движение по пътищата до 5 октомври. Именно по настояване на Борисов всичко трябва да се случва веднага, в рамките на 24 часа да има съдебно решение.

"Това го има в много държави, просто това е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол или аз съм вече доста мнителен човек, може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Така че всичко трябва да минава през дежурен съдия. Просто трябва в рамките на извършеното престъпление веднага да се понесе отговорност", аргументира се вчера Борисов. "В НПК и сега има незабавно производство. Трябва обаче да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем", коментира вчера правосъдният министър Христо Иванов, който заедно с премиера Борисов откриха новата сграда на Софийския районен съд. Предлаганите промени в ЗДвП и НК ще бъдат представени на депутатите до края на работната седмица. Причината за драстичните мерки е свързана главно с факта, че има отново тенденция към увеличение на смъртта на пътя. От началото на годината убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души или с 20 повече от миналата година и са ранени 6814, което е с 214 повече от 2014 година. "Няма да се откажем от строгия контрол по пътищата. Смятаме, че това е една много важна крачка напред към опита ни да овладеем ситуацията. Не мога да кажа със сигурност, че това ще бъде последното ни предложение. Ще следим какво е практическото отражение и ще реагираме възможно най-бързо", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Бойко се уплаши
от 20 мотористи

Междувременно премиерът Бойко Борисов даде пример как в неделя, когато се прибирал от Габрово, около 20 мотористи изпреварвали автомобила му. Рокерите се изравнили с кортежа и това го притеснило. Той дори помолил НСО да спрат и да изчакат мотористите да преминат, тъй като го хванало страх, че могат да се ударят. Борисов бе категоричен, че в случай като този, ако имаше такова изискване в закона, щяха да бъдат взети моторите на всички мотористи. Той изтъкна, че стотици хиляди левове се харчат за лечението им в случай, че ако се ударят, оцелеят. Затова и министър председателят поставя въпроса дали трябва всички граждани да плащаме "за тази глупост". Може невинен човек след това да го въртят месеци и години, продължи да се възмущава премиерът.

Уволняват катаджиите,
пускали в насрещното

Патрулът на КАТ, който е допуснал близо 30 автомобила да навлязат в насрещното движение по магистрала "Тракия", ще понесе дисциплинарни санкции. Най-вероятно автоконтрольорите ще бъдат уволнени, коментираха запознати пред "Стандарт".

"Грешката е на патрула, който не е спазил инструкция 81-21 за организацията на дейността на Пътна полиция при обезопасяване на пътнотранспортно произшествие", обясни шефът на полицията Христо Терзийски. Той уточни, че освен униформените на място проверка се прави и в дежурната част, дали са имали възможност да изпратят допълнителни патрули, за да обезопасят района. Грешката е възникнала, докато катаджиите са реагирали при катастрофа на автомобил в едно от платната за движение при 214 км на магистрала "Тракия" посока София.

Младите шофьори
с по-малко точки

Категория "Нови водачи" заляга в новия Закон за движение по пътищата. В нея ще влизат хора с до 2 години опит зад волана. Те ще имат по-малко контролни точки в талоните си - 2/3 от 39, по-малък толеранс за алкохол - 0,2 промила допустимост. Отделно за тези шофьори ще има по-високи изисквания по отношение на безопасността. Ограниченията за новите водачи ще важат 24 месеца. Статистиката показва, че младите шофьори извършват по-голяма част от нарушенията, които причиняват смърт. Те са сред първенците по заловени с превишена скорост или седнали да карат пийнали по родните пътища.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички