Питаме Турция утре за теца край Резово

Настояваме да участваме във всички обществени обсъждания

Питаме Турция утре за теца край Резово | StandartNews.com

Бургас. България ще изпрати официално запитване до турските власти относно информацията за предстоящо изграждане на ТЕЦ в близост до граничното село Резово, заяви в Бургас вчера Нона Караджова.

"Взехме решение чрез министерството на външните работи още утре да изпратим официално писмо до турското правителство относно въпроса за изграждането на топлоелектрическа централа в Инеада", обяви екоминистърката. Тя бе категорична, че българското правителство ще настоява пред турската страна да има свои представители по време на всички обществени обсъждания, които касаят проекта. Освен това ще се настоява българските власти да получат и пълен достъп до документацията по проекта, който ще се реализира само на 3 км от Резово.

Според министъра на екологията и околната среда Нона Караджова от предстоящата инвестиция на стойност 2 милиарда долара, са изплашени не само жителите от двете страни на границата, но и всички екоексперти в държавата. Караджова коментира още, че Турция не е подписала международната конвенция за оценка на въздействието върху околната среда, но въпреки това българското правителство ще настоява южната ни съседка да се съобрази и с нашите интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай