Писмо в бутилка докара австралийци у нас

Писмо в бутилка докара австралийци у нас | StandartNews.com

Сълзи, пита с мед и бг вечеря за капитан Христов и Франк

Сълзи на радост сподавиха думите за добре дошли след 21 години приятелство, започнало от писмо в бутилка. Морският капитан Христо Христов и съпругата му Виолета посрещнаха във Варна Валда и Франк, пристигнали от далечна Австралия. Случайни минувачи спираха развълнувани от топлите прегръдки на двете семейства в центъра на морската столица. Не мога да ви се нарадвам, плачеше Виолета, а и капитанът до нея не криеше сълзите си. Доживяхме да се срещнем, ридаеше от сърце Валда. Тя връчи на капитана специален сертификат за признателност на дългогодишното им приятелство от кмета на градчето Кеймбридж, където живеят - Саймън Уитърс. С него той праща и далечните си послания за дружба с морската столица на България - Варна.

Всичко започва през далечната 1992 г., когато старши помощник-капитан Христо Христов плавал с кораба "Йордан Лютибродски" на БМФ. Между Сингапур и Бразилия морският вълк хвърлил във вълните 50-60 стъклени бутилки с винт. Писмото в тях посочвало адреса му във Варна и хобито му - да събира картички. След 21 месеца път, на 1 октомври 1993 г.q една от бутилките стига до брега на пристанище Пърт. Там австралиецът Франк правил редовно сутрешен джогинг и попада на интересната находка. Съпругата му Валда веднага праща отговор с писмо до адреса във Варна.

За гостите имаше специално посрещане по българския обичай с погача, сол и мед, които им поднесе Криси, внучката на Христови. На скъпите гости Виолета поднесе специални чаши за сутрешното им кафе с изображение на съдбовната бутилка и надпис "VARNA-PART". Франк и Валда са научили всичко за България през тези 21 години и сега я виждат на живо. Много е красива и зелена страната ви, имате повече планини от Австралия, а ние повече море, казаха гостите. След кацането им в София техният маршрут е бил през Велико Търново, Мадара и Плиска. Първата официална вечеря е в семейство Христови, които са подготвили изискана гощавка с традиционно българско меню. Днес двете семейства са на разходка в Двореца в Балчик и на обяд в култовия ресторант "Корона". На третия ден програмата предвижда посещение в Археологическия музей във Варна и разглеждане на най-старото злато на света, а вечерта ще гледат нестинарски танц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай