Писмо! Титаник получил знак от Бога, но продължил…

Още с отплаването си щял да се сблъска с друг кораб, моряците го приели като поличба

Писмо! Титаник получил знак от Бога, но продължил… | StandartNews.com

Писмо, в което подробно се описва какво се е случило с „Титаник”, повдига завесата на мистерията около потъването на най-големия презокеански лайнер за времето си. Писмото е написано няколко дни преди бедствието. В него са описани абсолютно всички „проблеми“, с които екипажът на кораба се е сблъсквал след напускане на пристанището, пише Daily Express, цитиран от БЛИЦ. „Титаник” потъва на дъното на Атлантическия океан рано сутринта на 15 април 1912 г., 4 дни след като напуска пристанището и започва пътуването си. На борда имало 2224 души. Корабът се сблъсква с айсберг в 23:40 и потъна след 40 минути. При бедствието загиват 1500 души.

Откритото писмо е написано на ръка от стюард. Той посочва, че след като Титаник напуснал пристанището, след известно време той почти се сблъскал с друг кораб. Сблъсъкът бил избегнат по чудо. Някои членове на екипажа сметнали това за много лош знак, но вече не било възможно да приключат пътуването.

Писмото било изпратено на 11 април 1912 г. от Куинстаун, Ирландия.

Откритото от експерти писмо беше пуснато за продажба на търг, който се проведе в град Двеизес. Андрю Олдридж, известен търговец, каза миналата година, че тази кореспонденция може да се нарече уникална. Към днешна дата няма информация за точната цена, за която е продадено това писмо, но предварително експертите го изчисляват на 18 хиляди британски лири.

През 2017 г. се появи друго писмо от „Титаник”. То е на пътник, загинал при потъването на трансатлантическия параход и бе продадено на търг във Великобритания за рекордните 126 000 паунда. Търгът бе организиран от аукционната къща Henry Aldridge & Son ("Хенри Олдридж енд Сън") в градчето Девицес, графство Уилтшир.

Писмото е било написано от пътника от първа класа Александър Оскар Ховерсън на 13 април 1912 година, денонощие преди фаталния сблъсък на лайнера с айсберг. Той адресирал писмото до майка му, която живеела в Ню Йорк. Писмото е от три страници. Намерено било в джобен тефтер на Ховерсън, след като бе открито неговото тяло. Впоследствие ръкописът бе изпратен до адреса и оттогава се съхранява като семейна реликва.

След потъването на „Титаник” на мястото на трагедията са изпратени много експедиции, но те не дават резултат. Едва през 1985 г. Робърт Балард успява да намери останките на кораба. Повече от 30 години това събитие беше строго класифицирано, тъй като американският флот не очаквал Балард да успее да намери „Титаник”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай