Писатели бранят предаване по БНР

Писатели бранят предаване по БНР | StandartNews.com

Известни писатели скочиха в защита на атрактивното литературно предаване по радио "София" на екип "Инфохолици" - Емил Янев и Кин Стоянов. Причината е слух за закриването му. В авторското шоу на Емил и Кин се създават на живо риалити романи от десет поредни разказвачи.

Един започва историята, а всички след него я довършват посвоему. Предаването стартира от януари 2008 г. и до момента има цели 24 радиокниги. Гости на "Риалити роман" са били десетки известни писатели и творци от други области, като започнем от Боян Биолчев и стигнем до най-младите съвременни автори. Приказките, че то може да бъде свалено от ефир, веднага доведоха до остра реакция, а Мая Вапцарова изпрати открито писмо. Племенницата на Никола Вапцаров - кинорежисьор, психолог, писател, автор на повече от 100 документални и игрални филма, е категорична: "Закриването на предаването би било в ущърб на съвременната ни литература, тъй като то сътвори цяла библиотека. Всяка неделя от 15 до 17 ч наши литератори коментират позициите си, бранят дарбата си на разказвачи. Това е предаване любопитно, атрактивно и докрай защитаващо обществения характер на радиото. Отново ли писателите ще бъдат заврени в ъгъла на безразличието", пита Вапцарова, обръщайки се директно към шефа на БНР Радослав Янкулов.

"Стандарт" помоли за коментар Емил Янев и Кин Стоянов. "Не е редно ние да се оплакваме или пък да реагираме публично. Това писмо на Мая Вапцарова е израз на обществената реакция срещу евентуалното закриване на предаването. И тя не е само нейна, но и на много други творчески организации. В случая писателското съсловие се чувства наистина засегнато и то с право, защото на културата е крайно време да се даде рамо. Ние обаче не сме от тези, които се оплакват, а и отговорността за бъдещето на предаването е в ръцете на ръководството на радиото", заявиха Кин Стоянов и Емил Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай