Пилешката супа - вълшебно лековита

Облекчава астмата u алергиите, понижава кръвното налягане

Пилешката супа - вълшебно лековита | StandartNews.com
  • Облекчава астмата u алергиите, понижава кръвното налягане

Пилешката супа спира развитието на инфекции на горните дихателни пътища. Съдържащите се в нея вещества лекуват възпаленията в носа, гърлото и белите дробове. Японски изследователи са открили, че белтъчините в пилешкото имат подобно действие като това на лекарствата, понижаващи кръвното.


С фиде и застройка

Необходими продукти:
пилешко филе - 350 г
картофи - 2 - 3 бр.
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава
фиде - 2 шепи
олио - 2 - 3 с.л.
сол
черен пипер
джоджен - 1 - 2 щипки
девесил - 1 щипка
магданоз - 1 ч.л.
Застройка: жълтъци - 1 бр., кисело мляко - 4 - 5 с.л.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се сварява. Морковът и лукът се настъргват и задушават в олиото с малко вода и магданоза. След това се добавя вода, в зависимост от тенджерата, и се добавят картофите, нарязани на малки кубчета, и свареното пилешко месо. Остава се да ври 15-20 мин. След това се добавя фидето и подправките. Остава се да се вари, докато фидето се свари напълно (10-15 минути).
Застройката: Жълтъкът се разбива с млякото и оцета.
Пилешката супа се сваля от котлона. 4-5 черпака от супата се прибавят към застройката, като се бърка хубаво. Тази смес се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Готовата супа се връща на котлона и се остава да поври още 2-3 мин.

Крем-супа с пиле

Необходими продукти:
1/2 бр. пиле
50 г брашно
50 мл прясно мляко
1 бр. яйце (само жълтъка)
1 глава лук
1 бр. морков
1 с.л. лимонов сок
3-4 магданозени корена
30 г масло
Сол
крутони

Начин на приготвяне: Пилето се слага за варене в тенджера с подсолена вода. Като кипне водата, се оставя да поври 30 минути, след което съдът се оттегля. Месото се изважда, а бульонът се прецежда. Пилешкото се обезкостява. Чистото месо се нарязва много на ситно. В чиста тенджера се налива прецеденият пилешки бульон. Добавя се лукът, обелен, измит и нарязан на ситно. Поръсва се 1 ч.л. сол, пуска се 30 г масло, съдът се похлупва и се поставя на включен котлон. Корените магданоз се измиват и така се пускат в супата. Морковът се измива срязва на 3, след което се добавя в тенджерата. След 30 минути варене, котлонът се изключва. Взема се пасатор и супата се пасира. В купа се разбива яйцето с прясното мляко. Добавя се брашното и 1 с.л. лимонов сок. Разбива се до получаване на гладка кашица. От пилешката супа се гребва черпак и се добавя към яйчената каша. Бърка се непрекъснато за да не се пресече яйцето. Добавя се още 1 черпак. Разбърква се сместа за застройка и се връща в супата. Разбърква се добре. В дълбока чиния за супа се слагат крутони. Поливат се с крем-супа.


Ето как я приготвят съседите

По гръцки

Необходими продукти:
пилешки гърди - 350 г
лук - 1 глава, тънко нарязана
целина - 2 стръка нарязани
морков - 1 бр. тънко нарязан
черен пипер - 5 зърна
лимонова кора - 1 ивица
копър - 1 малка връзка
бял ориз - 150 г дългозърнест
лимон - сокът на 1
яйца - 2 бр., разбити
сол
черен пипер

Начин на приготвяне: Сложете пилешките гърди в 1.4 литра вода заедно с лука, целината, моркова, зърната черен пипер, лимоновата кора и връзката копър. Подгрейте на умерен огън. Варете около 15 минути. Извадете месото и прецедете бульона. Подгрейте бульона отново и добавете ориза. Варете около 10 минути, докато оризът леко омекне. Нарежете пилешките гърди на тънки ивици и смесете лимоновия сок с разбитите яйца. Добавете пилешкото към супата и я подгрейте на умерен огън почти до кипване. Оттеглете съда от огъня и при непрестанно разбъркване застроите с лимонов сок и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер.

По турски

Необходими продукти:
300 г пилешки гърди
1 глава кромид лук
1 голям морков
1 кафена ч. фиде
1 пилешки бульон
щипка млян черен пипер
сол- на вкус
около 2.200 литра вода
50 г краве масло
2 с. л. брашно
лют червен пипер

Начин на приготвяне: Месото и лукът се сваряват до готовност след което се накъсва на парчета, а главата кромид се пасира.
Брашното се запържва в маслото и в него се налива водата.
Слага се и бульонът. Всичко това се кипва и към него се добавят фидето, месото, лукът и настърганият морков.
Супата се вари до готовност на фидето. Ако желаете, можете да долеете още вода.
През това време жълтъкът се разбива с брашното, киселото мляко и лимоновия сок.
Подправя се с черния пипер. Към тях се прибавя по малко от течността, разбърква се и се връща отново в тенджерата, като по този начин супата вече е застроена. Овкусява се със сол / при необходимост/. Сервира се топла, за да се запази аромата на масло.

По сръбски

Необходими продукти:
3 обезкостени пилешки бутчета без кожа
лук - 1 глава
корени - 100 г зеленчукови
картофи - 80 г почистение
чушки - 1 - 2 бр.
домати - 2 бр.
олио
брашно - 1 с.л.
люти чушки - 1 брой
червен пипер

Начин на приготвяне: Запържете ситно нарязания лук в олиото, прибавете нарязаните на малки кубчета бутчета, запържете ги и посолете.
Добавете червения пипер, разбъркайте и долейте малко вода. Оставете да се вари и щом месото поомекне, добавете червена запръжка, приготвена от олиото, брашното и подправките. Разбъркайте супата със запръжката и варете до готовност на месото.
Отново добавете сол на вкус и доварете за още няколко минути.

По румънски

Необходими продукти:
Пилешко бяло месо - 200 грама
домати - 1 бр.
малка глава лук - 1 бр.
морков среден размер - 1 бр.
картофи - 2 бр.
полента (царевично брашно) - 2 супени лъжици
растително масло (за предпочитане зехтин)
зеленина (магданоз, целина листа)

Начин на приготвяне: Измийте месото под студена вода, налейте 300 мл студена вода и сварете пилешкото. Извадете пилето и оставете да отпочине. В бульона, сложете зеленчуците, които нарежете на малки парчета и предварително ги запържете в зехтина. Оставете да се сварят за 15 мин. При готовите зеленчуци добавете полентата на слаб огън, като се разбърквате непрекъснато за 10 минути. Зеленината измийте добре, нарежете на дребно.
Добавете пилето и разбъркайте. Сипете в купа и поръсете с зелените подправки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай