Петко Сертов - Шпионин в мъглата

Петко Сертов - Шпионин в мъглата | StandartNews.com

Петко Сертов тръгна от разведка в соца и стигна до шеф на родното ФБР
Френска връзка и масонска ложа раждат най-много митове около него

Тайна среща на масони и разузнавачи. Специална шпионска мисия. Афера с ток за 15 млн. евро. Любовница. Убийство. Самоубийство. Отвличане. Бягство от света. Това са част от стотиците версии, които плуват в общественото пространство, откакто на 5 декември бившият шеф на ДАНС Петко Сертов се изпари във въздуха.

Около изчезването му има няколко сигурни обстоятелства - изтеглил е пари, качил се е на "Опел Астра" и е потеглил към Гърция. По-късно автомобилът е бил засечен в южната ни съседка, но от ексразузнавача няма и следа. Опелът е собственост на Теодора Кондова, племенница на покойния Александър Сурталов - варненски бизнесмен и близък приятел на Сертов. Сурталов загина в тежка катастрофа край Крапец на 31 октомври т.г.

Според бомбастичните разкрития на Маргарита Михнева през последната година и половина бившият шеф на родното ФБР е работил като консултант в "Обединени енергийни търговци" и имал грижи със скорошна сделка с ток от Гърция за Турция, при която едни 15 млн. евро са поели в неизвестна посока.

Животът на оперативния работник от кариерата винаги е бил обвит в тайнственост.

Петко Сертов завършва Висшия институт по икономика "Карл Маркс" (сега УНСС), и започва работа в държавното предприятие - "Химимпорт".
От публикуваните от Комисията по досиетата документи става ясно, че той постъпва във Второ главно управление (ВГУ) на Държавна сигурност (контраразузнаването)

през 1984 г. като кадрови разузнавач

През 1988 г. се издига като старши разузнавач, а в края на следващата година, веднага след падането на Тодор Живков, е повишен в ранг инспектор. Във ВГУ Сертов е работил в Трети отдел, който се занимавал с разработката на български граждани, заподозрени в шпионска дейност и за връзки с чужденци.

През 1993 г. Сертов става началник на направление "Наркотици" в Централната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП).

Представа за силната му френска връзка дава изтекъл преди време запис на негов разговор с бившия червен депутат Младен Червеняков в крайморски ресторант.

През 90-те Сертов е командирован във Франция и завършва Висшата полицейска школа в Лион.
Оттам датира познанството му с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес.
"Това е много сериозна школа за висши ръководни кадри на френското Министерство на вътрешните работи в Лион. Там е от сутрин до вечер тренировки, нонстоп! Включително бързо каране с автомобили. Всеки, който чуеш, че е комисар, дали е в Париж, дали е в друг голям град или е някъде по службите във Франция, е от тази школа", казва Сертов.
От неговите думи става ясно, че в Лион

получил специално обучение за "тюлен"

включително в разнообразни бойни техники. Друг от неговите приятели от полицейската академия е Ален Буер - влиятелен десен политик и съветник на бившия президент Никола Саркози. "Като бяхме със Сергей при Саркози, като ме видя, нали той ми е колега и му е съветник на Саркози, на мен ми се хвърли на врата. Та се прегръщахме, че ние бяхме през една стая в Лион", допълва Сертов.

При следването си българският топразузнавач се е отличил с уменията си на корта, за което е бил награден с ракета за тенис.
"По-късно с Буер се запознахме с него (Антонио Лопес - б.р.) и това създаде една много силна дружба, разбираш ли?!

Ние играем футбол, тенис, борим се заедно

Щото специални тренировъчни хватки, борби и т.н. Ние сме непрекъснато заедно, разбираш ли? От сутрин до сутрин", казва още Сертов в разговора си с Червеняков.

През 1997 г. Сертов е освободен от ЦСБОП и за кратко става съветник в централата на БСП. След това си опитва късмета и в частния бизнес до 2006 г., когато премиерът Сергей Станишев го взима за свой съветник.

Изглежда френската връзка също е повлияла за изстрелването на Петко Сертов на върха на контраразузнаването. Заедно със Сергей Станишев, той бе един от идеолозите за създаването на ДАНС през 2008 г. Една от цели на създаването на спецслужбата беше тогавашният премиер Станишев да отнеме контраразузнаването (НСС) от тогавашния вътрешен министър и негов опонент Румен Петков. Сертов беше назначен начело на службата от тогавашния премиер Станишев.
Управлението на ДАНС по времето на Сертов беше белязано от няколко скандала, свързани с боричкания между лобита в самите служби, т.нар. отбор на Алексей Петров срещу хората на Иван Драшков. С тези интриги бе свързана и разработката "Галерия", по която бяха подслушвани редица политици, магистрати и журналисти.

След като бе сменен през 2009 година, Сертов беше за кратко консул в Солун. От 2011 г. до март 2013 е зам.-директор на БОРКОР, като след това излиза в пенсия.

Другата връзка, която пали въображението на конспиролозите, е членството му в масонската ложа "Братство и чест". Сертов става свободен зидар през 2000 г. в структурата на "Върховен съвет на 33-та и последна степен на стария и приет шотландски ритуал на свободното зидарство в Република България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай