Петък 13: 9 века мистерии около тамплиерите

Те са първите банкери, без тях нямаше да има катедрали

Петък 13: 9 века мистерии около тамплиерите | StandartNews.com
  • С проклятието на Жак дьо Моле се свързва страхът от фаталния петък
  • Те са първите банкери, без тях нямаше да има катедрали

Когато в 3 часа сутринта на студения петък, 13 октомври 1307 г., Париж се събужда от писъци и метален звън на мечове, никой не вярва, че Синеокия Филип е изпълнил заканата си. Няколко часа по-късно мълвата вече напуска френската столица: Темпл падна, тамплиерите са арестувани, великият магистър Жак дьо Моле е в лапите на краля.
Всички са изумени. Как най-могъщият военен орден, съставен само от професионални бойци, се оставя да бъде сломен за няколко часа. При това от хилавата кралска стража. Същата, която година по-рано не успява да опази собствения си монарх от шепа голтаци, вдигнали бунт срещу Филип Хубави заради изсечените от него фалшиви монети и нарочно предизвиканата инфлация. Същата, която гузно скрива Железния крал не къде да е, а в Темпл, убежището на тамплиерите.
Чак когато т.нар. процес срещу храмовниците започва и в арестантските им килии влизат клещите на инквизиторите, плъзва другата мълва: Моле е бил предупреден за атаката на Филип IV, орденът се е оставил уж да бъде унищожен.

Седем рицари със седем каруци напускат Темпл

и Париж посред нощ 7 дни преди арестите. Според легендата във волските впрягове е съкровището на тамплиерите. Онова, заради което синеокият дявол, пожелава разтурянето на ордена.
Хиляди историци се опитват да обяснят войната между Филип Хубави и Жак дьо Моле. Според едни Железния крал бил ревностен почитател на тамплиерите. Умолявал - и на колене, Моле да го приеме. Но ветеранът от Сен Жан д`Aкр отказвал.

Според други Филип Хубави просто имал зверска нужда от пари. Хазната му е фалирала. Три пъти Хубавеца сече фалшиви пари, облага с безумни данъци дори благородниците и си навлича гнева им. Малко преди арестите на тамплиерите Филип веднъж вече е вързал двата края, плячкосвайки златото на евреите в Париж. Заемите му към рицарите обаче главоломно растат. Започват с 2500 лири, за да скочат на 500 000 дуката. Кралят вярвал, че в мазетата на Темпл има сандъци със злато и скъпоценни камъни. Не открива нищо повече от книги.
Какво представлява съкровището на тамплиерите? Загадката тормози света вече 9 века. Защото освен най-могъщият, тамплиерите са и най-романтичният средновековен орден. Създаден от 9 рицари начело с Юг дьо Пейен (според друга версия - Ивдьо Файол). През декември 1118 г. в Ерусалим те се изправят пред крал Балдуин II с най-благородната мисия: сами да охраняват пътя на пилигримите до Светите места. Противно на здравия разум Балдуин не само им повярвал, но им позволил да се настанят в постройка на мястото на конюшните на някогашния Соломонов храм. Девет години не се случва нищо. Деветимата

не пазят пътищата, а копаят

Никой не им задава въпроси. За орден не става и дума. Новината гръмва през 1127 г., когато Юг дьо Пейен се връща във Франция. А след него върви мълвата, че там, в ерусалимските руини деветимата са изровили съкровището на Соломоновия храм.
Орденът се развива шеметно. Устава му пише Бернар от Клерво, обявен след смъртта си за св. Бернар, покровител на тамплиерите. Незнайно как Бернар издейства за ордена привилегии, за които никой в тогавашния християнски свят не би посмял дори да си помисли. Рицарите се отчитат единствено на папата, само те имат право на бели мантии, границите не важат за тях, нямат ограничения за пари и имоти. Формално тамплиерите са бедните рицари на Христа, монасите воини, дали 4 обета: бедност, безбрачие, признание на каноните и въоръжена закрила на християните поклонници. На практика за няколко години те се превръщат най-могъщата финансова организация на Средновековието.
200 години Европа трепери от тях. Те са основно французи. Но в редиците им има англичани, немци и испанци. След като през 1283 г. кръстоносците са окончателно прогонени от Палестина, тамплиерите пренасят официалната си резиденция от Акра в Кипър, но повечето рицари се завръщат във Франция. Завземат 25% от нейната територия. Малко преди погрома над ордена те

владеят 1500 крепости в Европа

Не плащат данъци. Напротив - превръщат се в банкерите на европейските крале. Рицари от Темпл официално движат сметките в хазната на Филип. Тамплиерите се занимават с лихварство. Те първи въвеждат пътни чекове. Благородниците са можели да депозират злато при ордена в Париж и срещу разписка със закодирано послание да си го получат в която и да е друга точка на Европа. За да пътуват спокойно. Златото било и... застраховано!
Рицарите стават кредитори на доста монарси. Натрупали огромни богатства, те дори създават истинска държава в Югозападна Франция с център Монсегюр, възбуждайки въображението на не едно поколение иманяри, включително и на нацистите по време на Втората световна война.
Легенди се носят през вековете за наказателните операции, които рицарите предприемали към длъжниците си. Монарсите плащали с политически решения, търговците - с главите си. Според някои историци сред тамплиерите имало груби, алчни и необразовани хора, разорени благородници, издънки на известни родове, които искали чрез участието си в кръстоносните походи да се сдобият със земя и пари. "Монаси", които твърдели, че спазват обета за бедност и безбрачие, а официално слагали на трапезата си 3 пъти седмично печено месо и вино. И дори отскачали до вертепите.
Според други обаче великият магистър, приближените му и определена група посветени храмовици били сред най-образованите хора в Европа,

пазители на древното познание и на Изтока, и на Запада

Тамплиерите проправят пътя на майсторите зидари в Западна Европа, без тях никога не би имало катедрали.
Нуждата от пари обяснява заговора на Филип IV и папа Климент V срещу тамплиерите. Те набеждават рицарите за еретици, хомосексуалисти, поклонници на дявола. Процесът трае 7 години, а протоколите от него са дълги повече от 11 километра. Филип Хубави изгаря Жак дьо Моле. На същата клада, на която до този момент редовно гори евреите, чиито имоти си е присвоил. Устроена е на остров пред двореца. До 1314 година парижани наричали острова еврейския, след това - тамплиерския. С последния си дъх великият магистър проклина и краля, и папата да се явят пред св. Петър до 1 година. Така и става.
В следващите 7 века последователите на тамплиерите изкупват вината им. До 2008 година. Тогава Рим най-после официално признава, че те са невинни. Появява се уникална книга - "Processus Contra Templarios" ("Процесът срещу тамплиерите"). Изданието е на Тайния архив на Ватикана. И е в тираж само 799 бройки. Отпечатани са на

специална, ръчно изработена памучна хартия

Подвързани са по старинна технология с прочутата кожа Pieno Fiore от областта Тоскана. Последният екземпляр е подарък за папа Бенедикт ХVI. Книгата е сборник от четири текста: т.нар. Шинонски списък - 3 ръкописа, представляващи протоколи от разпитите на тамплиерите в замъка Шинон през 1307 и окончателното заключение на папа Климент V, в коeто Светият отец категорично твърди, че рицарите са невинни по всички обвинения. Публикуваните в книгата документи подкрепят и потвърждават официалното становище на Църквата за оневиняване и опрощаване на тамплиерите, казва в предговора си към изданието монсеньор Серджо Пагано, префект на Тайния архив на Ватикана.
Загадката обаче продължава. Какво са пазели тамплиерите? Според всички техни изследователи - тайна, която можела да разруши църквата. Тук всеки има своя версия. За едни това е Свещеният граал, каквото и да означава той: чашата на Христос от тайната вечеря или Христовата кръв, съхранена чрез евентуалното му потомство. За други тамплиерите са имали копието, с което е убит Исус Христос. Същото, което наричат

Копието на съдбата

и което е издирвал дори Хитлер. Трети вярват, че рицарите са намерили кръста, на който е разпнат Спасителят. Четвърти стигат още по-далеч: каменния саркофаг с тленните останки на Исус, нарисуван и от Никола Пусен в "Аркадийски овчари". Мнозина са убедени, че тамплиерите са пазели просто Евангелие от Исус, представящо го като смъртен пророк. Други - че голямата тайна е била известният днес общ корен на трите основни религии: юдаизъм, християнство, мюсюлманство. И план за въвеждането на нов световен ред с обединяването им.
В 9-вековното преследване на загадката се е родил дори виц: Какво са изкопали тамплиерите, че са държали църквата в неистов страх? Неплатената сметка от Тайната вечеря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай