Пет язовира край Ловеч са критични

Пет язовира край Ловеч са критични | StandartNews.com

Ловеч. Пет язовира в Ловешка област са в критично състояние, съобщава БНР.

Заради опасността от преливане от областната управа са предприели мерки за тяхното обезопасяване.

Най-опасни са язовирите "Малка желязна" в Тетевенско и "Черешов дол" край Априлци, съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков. "Язовир "Малка желязна" е в състояние с преливането си и с водосбора на водите да затвори главен път I-IV", каза той и уточни, че язовир "Черешов дол" е в предаварийно състояние, но е труден за управление, заради неясната му собственост.

Критично е и състоянието на язовирите "Пазар дере" край Угърчин, който има проблеми с техническите съоръжения и стената, язовир "Добродан" в Троянско, за който също има предписания и язовир "Полето" в Ловешко. Два от опасните язовири вече са източени и имат свободни обеми.

Опитваме се да направим така, че тези язовири да не застрашават населението, там където е свързано с пътища, с хора и с обекти, обясни Милко Недялков.

Според областния управител на Ловеч е направен оглед на реките, като единствените опасни места са на река Осъм края село Деветаки и края язовир "Камен рид" до пътя Ловеч – Троян. Недялков обеща, че и за тяхното обезопасяване ще бъдат предприети бързи мерки.

Проверени са и всички мостови съоръжения на територията на областта, направени са предписания, но няма такива, които да са опасни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай