Пет грешки, които не бива да допускаме в жегите

Пет грешки, които не бива да допускаме в жегите | StandartNews.com

Приемът на нужното количество течности дневно изглежда лесна задача, нали? Просто пиете повече вода. Да, това със сигурност ще ви помогне, но вероятно допускате и някои грешки по пътя към добрата хидратация, без дори да осъзнавате, пише prevention.com. Поправете тези 5 грешни стъпки, за да сте сигурни, че си набавяте достатъчно вода.

По време на тренировка, но не и преди

Дори да пиете достатъчно вода по време на заниманията ви във фитнеса, ако не сте били достатъчно хидратирани, преди да влезете в залата, е възможно да ви сполети ужасно главоболие. А това няма как да не ви откаже от тренировката и да обезсмисли разходката ви до фитнеса. Трябва да се стремите да изпивате поне 2 чаши вода половин час преди спортните ви занимания, съветва инструкторът Лариса Дидо от Ню Йорк.

Поемаме течност според теглото

Време е да забравите тази заръка завинаги. Всъщност препоръката на Института по медицина е да пиете по 11,5 чаши вода дневно, въпреки че нуждата от течности е строго индивидуална за всеки. Точното количество вода, което трябва да изпивате през деня, зависи от теглото ви. Освен това организмът ви си набавя течности и чрез храната - плодовете и зеленчуците. Една ябълка например се равнява на една водна чаша. Ето защо, ако похапвате повече плодове и зеленчуци, няма да ви се налага да пиете толкова много вода.

Не на кафето

Широко разпространено е схващането, че не трябва да прекалявате с кафето, зеления и черния чай заради съдържанието им на кофеин. Това обаче е мит, казва Лиса Кашмън. "Въпреки че кофеинът в кафето и чая може да е диуретик, който води до загуба на течности от организма, течността в тези напитки на практика неутрализира това", посочва Кашмън. Ето защо дневният ви навик да пиете кафе не вреди на хидратацията на организма ви, а е плюс в списъка с напитките за деня.

Само в краен случай

Ако сте жадни, тогава - да, ще трябва да пиете вода. Същото важи и когато спортувате или сте навън в горещините. Но противно на общоприетото схващане това не са единствените случаи, в които се нуждаете от хидратация. Трябва да пиете вода не само докато се потите във фитнеса, но и по време на работа, стоейки зад бюрото. "Аз дори имам лепкава бележка на десктопа на компютъра ми, която гласи: "Пий вода!", споделя д-р Ганс. Тя съветва да пиете по малко вода на всеки половин-един час, за да си набавите така нужното количество течности в края на деня. Ако не го правите, повишавате риска от някои заболявания като камъни в бъбреците и инфекция на пикочните пътища.

Бъркате жаждата с глада

Пийте вода преди всяко хранене, за да се уверите, че наистина сте гладни, а не просто жадни. Доста хора бъркат необходимостта от вода с тази от храна, посочва д- Ганс. Тя съветва да си изградите навик и да пиете много вода преди и между отделните хранения през деня. Всяка вечер оставяйте и по една бутилка с вода на нощното ви шкафче. "Първото нещо, което трябва да направите на сутринта, е да отпиете от нея", съветва д-р Ганс. Когато бутилката е първото нещо, което виждате щом се събудите, ще ви е трудно да забравите да го правите и с времето ще ви стане навик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай