Пет основни навика за дълголетие

Те могат да добавят над 10 години към живота ви

Пет основни навика за дълголетие | StandartNews.com

Пет здравословни навика стоят в основата на дългия и здравословен живот.  Това установи ново проучване на екип от учени, публикувано в изданието Circulation на Американската сърдечна асоциация. Учените твърдят, че ако човек живее според тези принципи, би могъл да добави повече от 10 години към живота си. Ето и кои са те:

1. Живот без цигари.

2. Здравословно хранене.

3. Минимум 30 минути умерено натоварващи упражнения всеки ден.

4. Поддържане на здравословно тегло. 

5. Умерена консумация на алкохол.

Според учените тези пет простички неща удължават продължителността на живот на 50-годишна възраст с малко над 14 години при жените и с малко над 12 при мъжете. Те са категорични, че дори и малко подобрение в поведението може да има голямо въздействие в дългосрочен план. „Тези промени в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и преждевременна смърт при хора, които имат сърдечни заболявания“, казва Янпинг Ли от Harvard T.H. Chan School of Public Health в Бостън. Ли и екипът му достигат до тези изводи след като анализират множество медицински данни за здравословното състояние и продължителността на живот на повече от 123 хиляди американци. През 34-годишния период на проследяване са регистрирани 42 167 смъртни случая, като 13 953 от тях са резултат от рак, а 10 689 - на сърдечни заболявания.

Учените установяват, че при хората, които са се придържали към всичките тези пет препоръки за начин на живот, рискът от смърт през наблюдавания период е намалял с цели 74%.  82% от предприелите тези здравословни навици е било по-малко вероятно да умрат от сърдечни заболявания, а 65% - от рак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай