Пестициди ли убиват легендарен музикант на “Тото”?

Смъртта на Джеф Поркаро е голямо изпитание пред великата група

Пестициди ли убиват легендарен музикант на “Тото”? | StandartNews.com
  • Смъртта на Джеф Поркаро е голямо изпитание пред великата група

В историята на рок музиката сякаш съдбата си прави зловещи експерименти. Не са един и двама великите музиканти, които си отиват от този свят. И оставят след себе си огромна празнота. За семействата си, за феновете, за колегите си. Легендарният барабанист на групата "Тото" Джеф Поркаро е поредният случаЙ, за който "Стандарт" реши да припомни.

"Тото" е най-великата група от гледна точка на класата на всеки един от музикантите в нея." Думите са на друга рок легенда - китариста Еди Ван Хален, по ирония на съдбата напуснал този свят наскоро.
Джеф Поркаро е най-добре познат на феновете с работата си в рок групата Toto, като един от най-записваните сесийни музиканти, работил върху стотици албуми и сесии.
AllMusic го характеризира като "може би най-високо ценения студиен барабанист в рока от средата на 70-те до началото на 90-те". И добавя: "не е преувеличено да се каже, че звукът на мейнстрийм поп/рок барабаните през 80-те беше до голяма степен звукът на Джеф Поркаро".
Джефри Томас Поркаро е роден на 1 април 1954 г. в Хартфорд, Кънектикът, най-големият син на перкусиониста от италиански произход в Лос Анджелис Джо Поркаро и съпругата му Айлин. По-малкият от двамата му братя Майк беше успешен басист и член на групата Toto. Другият му брат Стив все още е студиен музикант и член на Toto.

Започва да свири на барабани на 7
Поркаро сяда зад барабаните в първи клас. По време на двадесетте си години участва в десетки албуми, включително в няколко за Steely Dan. Той обикаля с Боз Скагс, преди да основе "Тото" заедно с брат си Стив и приятелите от детството Стив Лукатър и Дейвид Пейч.
Освен че работи активно с "Тото", той е и много търсен сесиен музикант. Поркаро си сътрудничи с най-големите имена в музиката. Списъкът е много дълъг и забележителен. Достатъчно е да споменем Джордж Бенсън, Лари Карлтън, Ерик Клептън, Стили Дан, Дайър Стрейтс...
Да не говорим за участието му в някои от суперхитовете на Майкъл Джексън като "Трилър", който до днес е най-продаваният албум за всички времена. Ричард Маркс му посвети песента "One Man" и каза, че Поркаро е най-добрият барабанист, с когото е работил.
Поредната мистерия
Никога не стана ясно как точно умират Бон Скот и Джон Бонъм, въпреки че са имали безпаметно напиване. Подобно стоят нещата и с Джеф Поркаро, макар и с друг сценарий.
Поркаро умира в болницата Humana-West Hills вечерта на 5 август 1992 г., на 38-годишна възраст. Преди това се разболява след пръскане на инсектицид в двора на дома си в Hidden Hills. Той е поливал градината си и едновременно с това е правел прочистване от пестициди.
Съдебният лекар изключва инцидент и определя инфаркт, поради оклузивна болест на коронарните артерии, причинена от атеросклероза, резултат от употребата на кокаин. Настойчиво в годините обаче се налага и версията, че именно от отровата срещу пестицидите Поркаро е получил алергичен шок. Именно той е довел до фаталния край на звездата.
Надгробният камък на Джеф Поркаро беше изписан със следната епитафия, съдържаща текстове от парчето на албума на Тото Kingdom of Desire - "Wings of Time": "Нашата любов не свършва до тук, тя живее вечно."

Колегите: Трудно се изправихме
"Джеф Поркаро ни липсва истински, но успяхме да надмогнем загубата и да намерим сили да продължим напред и да се изправим отново на крака", сподели кийбордистът и вокал на Тото Дейвид Пейч в интервю.
Тото имат 17 студийни албума, над 35 милиона продадени дискове в цял свят и 7 награди "Грами".
Парчетата им "Rosanna", "Africa" и "Hold the Line" са безспорни хитове, които не само ги правят големи звезди, но с тях завинаги остават в сърцата на поколения меломани.
През 38-годишната си история момчетата от Лос Анджелис опознават отблизо голямата слава, парите, но и преминават през ада - арести, проблеми с наркотиците, творческо безсилие, раздели, непрестанна смяна на вокалистите, тежка диагноза, смърт.
"Винаги има предизвикателства. Понякога промените са за добро. Но по време на първите четири албума на групата имаше невероятно добра химия помежду ни и ни беше много трудно, когато трябваше да сменим фронтмена ни Боби Кимбол.
Стори ни се лесно да сменяме вокалите, но за съжаление феновете ни не успяха да свикнат толкова бързо с промените в групата", споделят още прочутите музиканти за трудните периоди в дългата история на бандата.
Още една знакова фигура - Майк Поркаро, дългогодишният басист на групата, умира през пролетта на 2015 година. Той е по-малък брат на Джеф Поркаро и Стив Поркаро.
През февруари 2010 г. от групата съобщиха, че Майк Поркаро е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) и че планират турне с цел набиране на средства за лечението му, както и за насочване на общественото внимание към заболяването.
"Нашият брат Майк почина мирно в съня си у дома, заобиколен от семейството", гласи краткото изявление на Стив Поркаро във Фейсбук. Кийбордистът на "Тото" не е предоставил повече информация.

40 години на върха
Дори и да се сменят, музикантите от "Тото" остават изключителни величини в бранша. Достатъчно е да споменем барабаниста Саймън Филипс и вокала Джоузеф Уилямс. "Тото" имат два концерта у нас - историческият от септември 2000 година в зала 1 на НДК и още един през 2016-та в "Арена Армеец".
Първата награда "Грами" за най-добър албум на групата бе още през 1982 година - за "Toto IV". Имат поредица от изключителни концерти в цял свят, за щастие на много високо ниво беше и първата им изява у нас.
За "Тото" може да се пише и говори безкрайно. Те са изключително музикално съкровище, което за радост на милионите си фенове, още е на сцената. Много ярък пример за уникалното преливане между рок, прогресив и джаз, съчетан с безсмъртни хитове. Това го може само "Тото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай