Перник и Ниш с 3D музеи

Перник и Ниш с 3D музеи | StandartNews.com

Перник. Историческите музеи в Перник и Ниш качват експонати от фондовете си на 3D. С проект, финансиран от европейски финансов инструмент за трансгранично сътрудничество, ще стане възможен първият виртуален музей за региона. В него ще бъдат показани традиционни костюми и накити от XVIII и XIX век. Двете хранилища имат по над 50 000 експоната, но експертите ще изберат само по 100 от етнографските сбирки.

Те ще бъдат описани подробно в специален каталог. Как ще изглеждат носиите и накитите на 3D ще може да се види само в музеите. За целта е купена апаратура с триизмерно изображение и очила за нея.

За да не се увредят експонатите, те ще бъдат сканирани по безконтактен начин, обясни директорът на пернишкия музей Емилия Велинова.

3D съкровищницата ще има и интернет страница, на която всеки ще може да разгледа експонатите. Така уредниците се надяват, че ще привлекат туристи да дойдат в Перник, за да видят с очите си най-ценните находки. Кметът на Ниш Славиша Попович беше в Перник за представянето на проекта, който е за 163 679 евро. Виртуалният музей трябва да бъде завършен до април 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай