Перничанин шампион по възкресения

Серийният самоубиец бил като тибетските сомати - душата му винаги намирала обратния път към тялото

Перничанин шампион по възкресения | StandartNews.com

В навечерието на Великден "Мистериите на "Стандарт" продължават дискусията около биоенергийния феномен - живот след смъртта, описан в Библията и други древни текстове. В третото издание, посветено на темата, ще рaзкрием рекордьора по възкресения в България. Неговата история е пълна загадка, но може би някъде в нея е скрит ключът към най-голямото Христово чудо - връщането от света на мъртвите.

"Ще ви разкажа как е на Оня свят. Има вита стълба и една дупка, която води за горната и за долната земя. Сигурно долу е лошо, ама докато чакат преразпределение, душите си живеят в същински рай - има от пиле мляко". Това пред свои авери разказвал рекордьорът по възкресения в България - серийният самоубиец Николай Григоров-Ники Пора. Той става известен, след като преживява 16 пъти клиничната смърт. Рецидивистът, съден приживе за хулигански прояви, грабежи и изнасилвания, пробвал да се умори безуспешно с ток, бесило, нож и какво ли още не. Но винаги се връщал от света на мъртвите.

Родният Динамо

На 14 април през 2005 г. Пора сътворява поредното си чудо. Съдебни заседатели още си спомнят, че тогава перничанинът обжалвал една стара четиримесечна присъда за побой над полицай. Пора вече си бил излежал наказанието, но ей така, за чест, решил да се оневини задочно. Изправил се пред съда, но вместо възмездие пристъпил към 14-ия си опит за самоубийство.

"Много прилича на онзи британски фокусник Динамо - непрекъснато търсеше свидетели за поредната си зрелищна магия", спомни си с усмивка млад перничанин. Въпреки че бил с белезници, Пора успял да финтира трима пристави, разбил с тяло прозореца и полетял от четвъртия етаж на съда. При вида на лъвския скок неговият служебен защитник припаднал. "Приземи се върху будка за вестници долу. Лежа 10 секунди бездиханен. След това се чу оглушителен шум - изрева, стана и се изтупа. Освен няколко синини нищо му нямаше", свидетелстват очевидците.

След инцидента безсмъртният перничанин е приведен за лечение в болницата на МВР в София. Той обаче издебнал докторите и докопал цял блистер транквиланти. Погълнал цялата опаковка и изпаднал в кома. Това му пътуване до света на мъртвите продължило няколко часа. Досущ като на соматите обаче душата му отново намерила обратния път към тялото. Този опит бил записан под номер 15 в листата на неуспешните самоубийства на Пора. Той обаче често се хвалел, че са много повече, защото след десетия престанал да ги брои.

Тунел от светлина

Рецидивистът разказал веднъж пред компания в централно кафене, че открил красотата на отвъдното, след като го треснал ток. Хванал уж случайно жица с лявата ръка, токът направил верига през сърцето и душата му излязла от тялото през тунел от светлина. Тъкмо се възнасял, виждайки мъртви роднини и непознати, обаче нещо като ластик се опънало и го върнало обратно в тялото. Това дава основание да се предполага, че перничанинът имал дарбата на тибетските сомати, при които връзката между душата и тялото е много по-здрава и трудно се прекъсва.
До ден днешен никой няма обяснение защо Ники не се отказвал да тропа на портите на свети Петър. Според градския фолклор Григоров разказвал, че между живота и смъртта виждал уникални неща - създания и цветове, които не могат да се опишат с думи. На въпрос струва ли си рискът за 5 секунди кеф той отговаря, че в отвъдното измерение секундите се измервали в часове.

Грешник

Въпреки феноменалното му занимание, земното житие на Ники Пора е пълно с грехове. Започнал да търка наровете на арести и затвори още от зората на демокрацията. Ченгета го числели към малокалибрените престъпници от регионален тип. Крадял за себе си килими, а за големите групировки - коли. Имал агресивно и непредсказуемо поведение. Кражбите му се редували с хулигански прояви и опити за изнасилвания.
Първата килия с източно изложение се оказва тясна за душата на бандита. Пора взима едно стъкло, прекръства се и се порва в сънната артерия. Спасяват го в "Пирогов". Там възкръсва, а после си реже вените до кокал в пернишкия арест.

В чест на новото хилядолетие Григоров за пореден път решил да свърши със себе си. Той се обесил в ареста на РПУ Хасково, където е задържан за 24 часа след поредния си золум. Но линията на живота му пак се оказва дебела като вековен дъб.

Градският фолклор реди, че междувременно пратеници на църквата са гонили от Пора зъл демон, който подозирали, че се е вселил и го тегли към Отвъдното. Какво обаче са сторили православните екзорсисти, историята мълчи.

Обсебен

Подозренията, че затворникът е обладан от зъл дух, донякъде се потвърждавали и от неговото поведение. Щом видел полицай - човека, олицетворяващ земния ред, Пора започвал да се държи като обезумял. Така в Благоевград свил радиокасетофона на една полицейска кола, в съседен град пък за пореден път насинил ченге. Запознати с историята на безконечния българин коментират, че Църквата също вдигнала ръце от него. Така Пора отново се отдал на човешките си страсти: да краде, да бие и да ходи на Оня свят.

"В мен се е концентрирала зла енергия, която не мога да контролирам", казвал в мигове на просветление младият мъж. Обладан отново от бесовете си, през октомври 2007 г. той понечил да съсече със секира своя вуйчо, бивш полицай. Последният го прострелял в корема. Ден по-късно Пора изненадал цял Перник и се споминал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай