Перфектният обяд! Супа, която лекува

Хем си хапваш вкусно, хем се зареждаш с витамини

Перфектният обяд! Супа, която лекува | StandartNews.com

Супа, която лекува – хем си хапваш вкусно, хем се зареждаш с витамини. Тайната е в копривата. Това е билка с много полезни свойства за здравето. Тя се използва за лечение на различни заболявания и състояния, включително алергии, анемия, артрит, диабет, хипертония, кожни проблеми и други.

Копривата съдържа витамини (A, C, K), минерали (желязо, калций, магнезий), аминокиселини и антиоксиданти, които подпомагат имунната система, подобряват кръвообращението, намаляват възпаленията и подпомагат общото здраве.

Въпреки това има хора, които не трябва да консумират коприва поради възможни алергични реакции. Това са хора със заболявания на бъбреците, бременни жени и деца. Затова преди да започнете да използвате коприва за лечение, е препоръчително да се консултирате с лекар или нутриционист.

А за всички останали – ето рецептата за перфектния обяд – крем супа от коприва и карфиол:

РЕЦЕПТА

Копривата се измива и се слага за 2-3 минути във вряща вода, след което се изцежда и почиства от коренчета и стебълца. Лукът и морковите се режат на средно големи кубчета, а карфиоът на розички.

Всички те, с изключение на копривата, се слагат в тенджера, в която се сипва около литър вода. Варят се 15 минути (около 5 минути преди да махнете тенджерата от огъня, се прибавя и копривата), след което зеленчуковият бульон се отцежда в купа, а зеленчуците се пасират.

Трябва да получите нежен, гладък зеленчуков крем. След като сте пасирали добре, върнете от бульона толкова, колкото гъста искате да бъде вашата супа.

Сложете сол и черен пипер и върнете на котлона за още 2-3 минути. Вкусна е, когато е поднесена с крутони, пармезан, мляко, синьо сирене. Изборът е ваш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай