Пчелна отрова срещу рак на гърдата

Отровата на медоносната европейска пчела е „удивително ефективна”

Пчелна отрова срещу рак на гърдата | StandartNews.com

Отровата на медоносната европейска пчела е „удивително ефективна” при умъртвяването на трудно лечими агресивни клетки на рак на гърдата, твърдят учени от Западна Австралия.

Изследване е установило, че отровата и нейният основен компонент мелитин не само умъртвяват бързо „тройно негативния рак на гърдата и обогатените с HER2 ракови клетки“, но и го правят при концентрация, която не уврежда нормалните клетки.

Тройно негативният рак на гърдата (TNBC) представлява 10% до 15% от всички видове рак на гърдата, посочват учените. Понастоящем няма клинично ефективно лечение срещу точно този вид рак.

Отровата е изключително мощна, твърди водещият изследовател Киара Дъфи в публикация по повод изследването. Мелитинът може напълно да унищожи мембраните на раковите клетки в рамките на 60 минути. Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по света

Мелитинът образува дупки в мембраните на рака на гърдата, което потенциално позволява лечението да влезе в клетката и да повиши смъртността на раковите клетки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай