Пазителят на архивите върти бабини гозби

Пазителят на архивите върти бабини гозби | StandartNews.com

София. В държавна агенция "Архиви " се пазят фондовете на нацията. Затова първата задача на Иван Комитски като шеф ще бъде да подобри материалната база на ведомството. Мечтата му в професионален план е документите да се качат в интернет, за да може всеки да ги чете от домашния си компютър. Вече 30 години Комитски е повелител на тайните. Първото му назначение след университета и първите три години от трудовия му стаж са били точно в Главно управление на архивите - предшественика на Държавната агенция. После близо 20 години Комитски работи в МВР, като стига до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС. Четири години е консултант отново в областта на архивите. През това време започва да пише и книга за историята на българската полиция, която обаче все не му остава време да завърши.

В личен план желанията му са свързани със синовете - неговата гордост. Викентий е кръстен на дядо си, който е химик и един от проектантите на заводите "Нефтохим" от началото на 60-те години. Завършил е скулптура и работи в Германия по проекти на съвременното изкуство, свързани с инсталации. В края на годината Викентий е поканен да представи във Виена произведенията си.

Малкият син Даниил завършва строителна архитектура и вече получава покани за изява в тази област. Синовете на Иван Комитски са наследили таланта на баща си. Докато учи в легендарното 7-о школо на софийската улица "Шишман" Комитски рисува карикатури и шаржове. Проваля се на втория тур на изпита в Художествената академия. И спира да рисува. "Може би някой ден ще се престраша", смее се Комитски. Навремето кандидатствал право, но го приемат история. И тя остава любовта му за цял живот. Съвсем логично е историческите книги да са на нощното шкафче на Комитски. Освен тях той обича да чете криминална, философска и политическа литература. Обича да си спомня за годината, в която е живял в Куба. Там пише дипломна работа за испанския политик Хосе Антонио Примо де Ривера. Колегите на Комитски го определят като духовен и много точен човек. "Коректността съм наследил от майка ми Надежда, която беше дългогодишен икономист в "Химимпорт". Тя винаги е била стожерът на семейството", споделя Комитски. Бабините и мамини гозби, готвени в гърне, са любимите му гозби. Само че шефът на Държавна агенция "Архиви" не само обича да ги опитва, но и да ги прави. Така се разтоварва. "Гледам кулинарни предавания и чета готварски книги, за да сверя познанията си", признава Комитски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай