Пазителите на културата протестират пред НС

Пазителите на културата протестират пред НС | StandartNews.com

Десетки служители на музеите, галериите и библиотеките у нас се включиха в националния протест с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения.

По-рано днес исканията им бяха предоставени на пресконференция в КНСБ, където председателите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха, че около 25-26 милиона лева са необходими за увеличаването на заплатите в сферата, която е с едни от най-ниските възнаграждения в страната, съобщава БНР.

В момента 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. От 1-ви януари трябва да бъде увеличено с 20 лв., за да се изравни с минималната заплата за страната. От 400 до 450 лева получават болшинството от уредниците и реставраторите в музеите и галериите, които имат над 20 години трудов стаж. В библиотеките 420 лева е началната заплата на библиотечен специалист, която от 2016 г. се изравнява с минималата. От 450 до 550 лева получават повечето библиотечни специалисти, които имат над 20 години трудов стаж.

В момента работещите в музеите в София протестират пред сградата на Народното събрание. В 13 часа те ще изнесат протестна декларация до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Служителите на Националния исторически музей (НИМ) също се включват в общонационалния протест на работещите в музеите и галериите. Един от начините им на протест е символичен протест на директора на музея Божидар Димитров в кабинета му.

В протестния ден НИМ се оглася от патриотични песни и маршове, а служителите са с протестни ленти на реверите си и издигат лозунги и плакати със своите искания. Те настояват да бъде увеличен бюджета, свързан с опазването на движимото и недвижимото културно наследство и припомнят, че в момента държавните музеи и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55 общински музеи не са на делегирани бюджети и това ги поставя в неравностойно положение. На място са и синдикалните лидери на КНСБ и "Подкрепа" – Димитър Манолов и Пламен Димитров, които изразяват своята подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай