Пазачите на снарядите на детектор на лъжата

Пазачите на снарядите на детектор на лъжата | StandartNews.com

Война между конкуренти може да е в основата на взривения склад

Двамата пазачи, които са били на смяна по време на взрива във военната база в Иганово, ще бъдат разпитани повторно. Според запознати дори и при най-малко съмнение от страна на разследващите, охранителите ще бъдат подложени и на детектор на лъжата. Причината е, че те са единствените преки свидетели на инцидента в събота вечерта, при който се взривиха стотици снаряди, комплектовани като изпълнена поръчка за клиент, чието име се пази в пълна тайна. Пазачите са първите от общо 800 настоящи и бивши служители и работници на ВМЗ-Сопот, които са в списъка за разпит. Те вече са разпитани, обяви окръжният прокурор Румен Попов и допълни, че обвинителите са разговаряли с още 40 души още в първите часове след взрива. Вторият разпит на пазачите се налага, защото и двамата за щастие са без драскотина, но пък това е много странно, при положение, че са били в епицентъра на толкова мощна експлозия. Вчера в Сопот се говореше, че е много вероятно изобщо да не са били на поста си и от страх да не ги уволнят, не искали да си признаят. Не липсваха и коментари, че може да знаят повече, отколкото казват. Оръжейници, пожелали анонимност, коментираха още, че на площадката в Иганово имало и складове, наети от частни производителите на оръжие, така че версията война между конкуренти също била много вероятна. От прокуратурата заявиха, че до три дни ще излязат със становище.

24-часовият срок, през който не трябва да се работи на мястото на подобни инциденти, изтече в неделя вечерта и вчера експерти са влезли да обследват площадката. Специалистите разполагат и със снимки на местопроизшествието, направени при огледа на военните с безпилотен самолет още в неделя. Очаква се работата да продължи поне месец, преди да бъдат изнесени някакви официални данни.

Министри докладват по телефона на Бойко

Министрите на икономиката и отбраната Божидар Лукарски и Николай Ненчев са докладвали по телефона на премиера Бойко Борисов каква е ситуацията във взривения склад на ВМЗ-Сопот, научи "Стандарт". Очаква се двамата да подготвят и доклади във връзка с гърмежите. Час по час премиерът е бил уведомяван какво става и какви действия се предприемат за нормализиране на ситуацията в района. По всяка вероятност една от дискусиите по време на правителственото заседание в сряда ще бъде именно превенцията на подобни инциденти за в бъдеще.

Говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева обяви, че е образувано досъдебно производство по чл. 333, ал. 3, което касае нарушаването на нормите за съхранение и боравене със взривни вещества, в резултат на което е настъпила значителна имуществена щета. Случаят е определен като особено тежък. След окончателното обезопасяване на района на взрива ще бъдат извършени допълнителни огледи за назначаване на съответните експертизи и определяне на причините за възникване на взрива.

Отнесли 1600 ракети преди взрива в Иганово

1600 ракети са били изнесени преди взрива от общо 2000 складирани в Иганово. Това разкри зам.-министърът на икономиката Любен Петров пред bTV. Той посочи, че при аварията в събота е имало само 400 неуправляеми ракети и затова пораженията са по-малки от очакваните. Дори не се е образувал кратер. От министерството, което е принципал на ВМЗ-Сопот, посочиха, че дружеството се управлява добре и няма да се приватизира, но преди 10 дни министър Божидар Лукарски е назначил проверка на складовете, защото там се съхранява и продукция на частни фирми.

Банкет за Първа пролет спасил 50 работници

50 работници е трябвало да бъдат на смяна в момента на взривовете в Иганово. Цехът е на метри от взривения склад и макар мястото да е валирано, не е било възможно да няма жертви. Краят на смяната бил в 20 часа, но същия ден хората имали планиран банкет и затова шефовете ги пуснали да си ходят още в 16 часа, за да имат време да се приготвят. Купонът бил за Първа пролет и макар след станалото да не се е състоял, се оказал животоспасяващ за оръжейниците от базата в Иганово.

Хората стягат курбан за здраве

Най-уплашените от инцидента в склада на ВМЗ-Сопот са хората от ромската махала в Иганово, които са били и най-близо до мястото. Разстоянието от домовете им до военната база е не повече от километър. Чули са всеки един от взривовете и са усетили най-силно барута от гърмящите снаряди. Затова вчера в гетото смятаха, че живеят втори живот и трябва да направят курбан. Тъй като са Великденски пости, хората щели да сварят чорбата с риба и да раздадат на цялото село, за да не стават друг път подобни инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай