Патриархът отслужи литургия в Рилския манастир

Патриархът отслужи литургия в Рилския манастир | StandartNews.com

Кюстендил. Примерът на св. Йоан Рилски ни приканва да пазим душите си от греха, каза патриарх Неофит в словото си по време на светата литургия в храма на Рилския манастир за празника Успение на св. Йоан Рилски.

По традиция в Рилската обител за празника са се събрали хора от всички краища на България, за да се поклонят пред българския светец.

Публикуваме пълния текст на словото на Негово Светейшество българския патриарх Неофит:

„Ангельскому житию поревновав преподобне, вся земная оставив, ко Христу притекл еси: и Того заповедьми ограждаяся, явился еси столп непоколебимь от вражиих нападений". (кондак на св. Йоан Рилски).

Ваше Преосвещенство, всечестни отци, братя и сестри!

Вселюбящият ни Творец е дарувал на всички нас благодатни сили за постигане на вечното спасение и от нас зависи дали ще предадем себе си на световните съблазни или на Божествената любов, дали ще пропаднем в бездната на безчестието или ще достигнем Небесата. Пред нашите очи са образите на светците, които още в земния, покварен от греха, свят, са се уподобили на Ангелите. Именно светците са хората, които свидетелстват за Божието присъствие в света и за това, че пътят към Царството Божие е открит за нас, човеците.

Появата на такива личности, като преподобни Йоан Рилски, е явяване на Божествената светлина в падналия и обзет от греховен мрак свят. Оставил суетата на света, презрял всичко земно и бързопреходно, изпълнен със свят копнеж по Бога, жаден за чист и възвишен живот, свети Йоан още от ранна възраст насочил своите стъпки към пустинята и духовния подвиг.

В библейската символика пустинното житие е етап от пътя към Бога. През него е минал праотецът Авраам, за да търси обетованата земя. В пустинята Бог се открива на Мойсей в горящата къпина и в пустинната тишина му възлага специална мисия – да бъде водач на израилския народ. В пустинята отива пророк Илия, когато трябва да спасява живота си с бягство. Там в тишината на природата и в тишината на сърцето си той остава насаме с Бога. Няколко века по-късно от Йорданската пустиня се разнася гласът на „викащия в пустинята" св. Йоан Кръстител: „Покайте се, защото се приближи Царството небесно!" (Мат.3:1).

Оттам започна и земното служение на Господ Иисус Христос. Пак пустините станали убежище и на мнозина вярващи в Иисуса Христа в стремежа им към съвършенство.

Убежищата на отшелниците, в които те се укриват от суетата на света, пещерите на подвижниците са подобни на Гроба Господен, в който грее лъчезарното сияние на Христовото Възкресение. Така и преподобни Йоан Рилски още на земята, отърсил от себе си праха на светската нечистота, възкръснал за вечността, и неговият образ огрявал през тъмните робски векове целия български народ, дарувайки му надежда за възкресение.

Примерът на св. Йоан Рилски не ни призовава да го следваме в „пустини и планини, по пещери и земни пропасти" (Евр. 11:38), но ни приканва да пазим душите си от греха, да изпълняваме светите заповеди Христови, да се храним с благодатните Тайнства на Майката-Църква, да възпламеняваме в себе си любов към Бога и ближните. С тези възвишени християнски добродетели, които са достъпни за всеки – на всяко място, при всякакви условия, ние ще съумеем да угодим на Вселюбящия ни Господ. С това ще облагодатим и нашето земно поприще, защото истинското служение на нашите ближни, и на цялото наше отечество и народ е възможно само в чистота, любов и правда Божия.

Образите на Божиите угодници, които още в земния си живот са се приближили към Всеблагия Господ, дивните им чудеса и силните им молитви са фарове на спасението за християнския род, опора и упование в този променлив и несигурен свят. Земните ангели и небесни човеци са колоси на духа, на чиито рамена се крепи мирозданието, защото тяхното застъпничество за всички нас е угодно на Небесния Отец. Такъв духоносен наш застъпник е и преподобни Йоан Рилски. Той с неговото „равноангелно житие" е и една от крепостите на Вселенската Православна Църква.

Нека измолим неговата благодатна помощ не само да не ни изоставя в дни на беди и изпитания, но и да ни подкрепя в усилията ни да вървим по пътя на спасението: „О, велики и предивни чудотворче, преподобни Иоане! Приеми нашето моление и не се отвръщай от нас, които прибягваме към твоето застъпничество. Дарувай ни съкрушение на сърцето, прогони от нас духа на ненавистта, изпълни ни с дух на любов и мир за братско единение на твоите люде. Съедини всички нас в пламенна любов към Христа и Неговата света Църква, да пазим Божествената Му спасителна воля и да бъдем истински Божии чеда". Амин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай