Първа пролет чука на вратата

Отбелязваме Международния ден на щастието

Първа пролет чука на вратата | StandartNews.com

Първа пролет или астрономическото пролетно равноденствие настъпва днес точно в 16:57 ч. българско време. 

Всяка година точният час и ден на настъпването на пролетта се изменят. В календара, който използваме, се редуват обикновени години по 365 дни и високосни, които имат по 366. В тях допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика от астрономическото време.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо (и около 21 декември в Южното полукълбо).

В чест на пролетта от Google отново са проявили оригиналност и днес Doodle-ът им е с цветна анимация на пролетни цветя.

Днес времето у нас ще бъде типично пролетно със силен вятър на места. През страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността от северозапад на изток-югоизток временно ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

Ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове, главно над Източна България. Максималните температури ще са между 15° и 20°, в София - около 15°.

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца, през деня ще остане почти без промяна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморие ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с временно увеличение на облачността. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максимални температури между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Максимална температура на 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра 1-2°.

Отбелязваме Международния ден на щастието

Наред с красотата на пролетта днес ООН отбелязва Международния ден на щастието. В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е "в основата на човешките желания", но изразява съжаление, че "базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност".

"Призовавам всички да засилват привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и отново да заяват ангажимента си да помагат на другите.

Състраданието способства за щастието и може да построи бъдещето, което желаем", допълва Мун.

Резолюцията, провъзгласяваща 20 март за Международен ден на щастието, бе приета през лятото на 2012 година от Общото събрание на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай