Партийни страсти под Околчица

Волен катери върха на кон, Цветанов стигна пеш

Партийни страсти под Околчица | StandartNews.com

Враца. Партийни страсти помрачиха деня на Ботев на паметния връх Околчица. Пет хиляди паднаха на колене точно в 12 часа на 2 юни, когато сирените завиха в памет на падналите в борбите за свободата на отечеството. Минути преди това председателят на парламента Михаил Миков също се поклони пред Войводата с кратко слово. "Ботев няма място, където е погребан, но той има своето лобно място, на което поколения българи са били, те са тук и ще бъдат, защото Ботев е България и България е Ботев", подчерта Миков. И явно увлечен от емоцията, той завърши речта си с "честит празник", без да съобрази, че в този ден се отдава почит на загиналите. Народът не подмина гафа и поляната пред опълченския кръст изригна в мощно "у-у-у".

С възгласи "предател" пък бе посрещнат Волен Сидеров от група ГЕРБери, дошли на върха. Лидерът на "Атака" се качи на кон, придружаван от Десислав Чукалов, депутати и активисти на партията. Много от туристите се възмутиха от партийните знамена на "Околчица". От ГЕРБ се съобразиха и ги свиха, от "Атака" и ВМРО - не. Хората на Сидеров освиркаха венеца на ГЕРБ и с това като че ли приключиха престрелките между двете партии. До момента, в който Волен възседна коня и си тръгна. ГЕРБерите отново започнаха да скандират "предател". Точно тогава атакистът обясняваше на някой по телефона как всичко е минало кротко и тихо. Тогава той не издържа, свирна с уста и им го върна с думите: "ГЕРБери, крадливи айдуци!".

Цветан Цветанов не пропусна и този път Ботевите чествания както на 1-ви юни във Враца, така и на "Околчица", макар мнозина да мислеха, че е излетял за Брюксел. За седма поредна година той извървя пътя от село Паволче до върха пеша. По кози пътеки до мястото на последната битка на четата стигна и националният отбор по планинско бягане, с който Цветанов се снима за спомен. Облечен в спортен екип с надпис "България" на гърба, той не пропусна да хапне скара с ексминистъра Тотю Младенов и новият депутат на ГЕРБ от Враца Петя Аврамова. По традиция и на този 2-ри юни на поляните под "Околчица" пушеха десетки скари. Изядоха се хиляди кебапчета и се изпиха тонове бира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай