Петък,

Парното без такса за сградна инсталация

От: Failed to load user -
7676
Парното без такса за сградна инсталация
A
A
A

За целта депутатите трябва спешно да променят Закона за енергетиката

Клиентите на "Топлофикация София", които са свалили радиаторите и имат нулево потребление, скоро няма да плащат такса сградна инсталация. Промяната е следствие от Директива 2011/83/ЕС за правата на потребителите, която от 25 юли 2014 г. е действаща и у нас с промяна в Закона за защита на потребителите.

Никой не пое ангажимента да информира потребителите за новостите, които са факт от средата на годината, и правата, които хората имат. Това коментира адвокат Димитър Греков, председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите. Директивата е въведена в българското право. С нея се "забранява доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна" - чл. 62 от Закона за защита на потребителите, обясни адвокат Димитър Греков. Според него този текст решава наболелия от години проблем на много българи, които дори да не искат да се отопляват с парно, плащат за топлината от сградната инсталация.

Според други юристи обаче Директивата 2011/83 е въведена у нас, но тя влиза в противоречие със Закона за енергетиката, който задължава плащането на такса за сградна инсталация.

Затова енергийни експерти и юристи вече подготвяли промени в Закона за енергетиката, както и нови Общи условия за "Топлофикация София" и другите дружества за централно отопление, които трябва да бъдат внесени и приети от 43-ото народно събрание. Едва тогава директивата щяла да бъде приложена на практика и у нас, казаха експерти. А от "Топлофикация София" заявиха за "Стандарт" дословно: "Ние стриктно спазваме действащата към момента в България нормативна база".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички