Парламентът привиква главния секретар за Лясковец

Парламентът привиква главния секретар за Лясковец | StandartNews.com

Боровец. Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще извика главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по случая със стрелбата в Лясковец. Това съобщи нейният председател Атанас Мерджанов в Боровец. Може да има и законодателни промени.

 

От своя страна зам.-вътрешният министър Васил Маринов посочи, че се предвижда намаляване на срока на удостоверенията за психично здраве, когато става въпрос за притежание на оръжие.

 

„Предвиждаме в комисията да направим изслушване на главния секретар за всички моменти, които са съпътствали начина, по който е организирана акцията и нейното провеждане. Искаме да направим свой собствен анализ за законодателни пролуки, където се прецени, че има. В момента тече второто четене на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните устройства. Ако има необходимост, ще бъдат направени конкретни промени в него", заяви Мерджанов.

 

Той посочи, че случаят е бил подценен във времето като обществена опасност.

 

„Още от януари министър Йовчев има заповед за проверка на функционирането на КОС, има втора заповед, с която да се прегледат регламентите, начинът, по който се издава оръжие, по който се съхранява", отбеляза Васил Маринов.

 

По думите му документите за психично здраве може да са с по-малък срок – 3, вместо 5 години.

 

Маринов съобщи още, че се работи по подобряването на условията за бежанците и към края на месеца ще има 6 000 места за настаняване на лица, търсещи закрила, които ще отговарят на европейските изисквания.

 

„В началото на кризата местата бяха 1230. Следващите усилия са насочени към интеграция в обществото", допълни зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай