Парите за пенсии ще дойдат от ДДС

Здравната вноска на децата догодина не е ясна

Парите за пенсии ще дойдат от ДДС | StandartNews.com

София. Парите за увеличение на пенсиите ще дойдат от ДДС. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес.

Още около 590 милиона лева трябва да се дадат за 2013 г., за да се увеличат пенсиите средно с 9.3% от 1-ви април. Част от средствата ще дойдат от увеличението на минималната заплата на 310 лв., на осигурителните прагове с 3% и на максималния осигурителен доход на 2200 лв. Този дял обаче е много малък - около 170 млн. лв. Останалите 400 млн. лв. трябва да дойдат под формата на трансфер от републиканския бюджет.

Те ще дойдат от парите от данъци, обясни Дянков. Според него събираемостта на ДДС ще се увеличи спрямо 2012 г. с около 700 млн. лева. От тях поне 200 млн. лева ще отидат за пенсии.

Не е ясно каква здравна вноска ще плаща държавата догодина за децата, стана ясно още по време на Парламентарния контрол. От 2013 г. тя трябва да внася 8% за всеки малчуган. В момента вноската е наполовина - 4%. Дянков обаче не успя да отговори на синия депутат Ваньо Шарков дали ще спази закона.

Това е заложено в проекта за бюджет на здравната акса, а той не е пред мен, извини се финансист номер 1. След това припомни, че ГЕРБ е приела поправка, с която касата да харчи цялата здравна вноска, а не амо 6% от нея, както е беше през 2009 г. Това са около няколко стотин милиона в повече за здраве, каза Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай