Неделя,

Парите за пенсии под въпрос

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Не е ясно откъде ще дойдат нужните средства за увеличаване на пенсиите от 1 април догодина, смятат експерти.Приходите от повишената минимална заплата и минималните осигурителни прагове няма да бъдат достатъчни, заяви бившият управител на НОИ Йордан Христосков пред Дарик.

582 млн. лв. са нужни за увеличването на пенсиите с 9.3% от април 2013 г., съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Според него парите ще дойдат от няколко места. 220 млн. лв. ще се пренасочат като трансфер от данъците ни, а други 27 млн. ще дойдат от по-високите минимални осигурителни прагове. Още около 100 млн. лв. ще се съберат от повишаването на минималната заплата от 290 на 310 лв. и от ръста върху останалите доходи. Около 44 млн. лв. се очакват и от увеличаването на максималния осигурителен доход на 2200 лв. Общо обаче сумата от тези допълнителни приходи е малко под 400 млн. лв. Така излиза, че не е ясно откъде ще се вземат още 180 млн. лв. Това означава, че с увеличаването на пенсиите ще се повиши и дефицита на НОИ.

Увеличенито на пенсиите е и предварително изконсумирано, категорични са още специалистите. Предвидената индексация привежда издръжката на живота спрямо поскъпването следващата година, но тя не компенсира лишенията, които са имали хората през изминалите три години, каза Христосков. Според него пенсиите трябва да се актуализират по швейцарското правило, което отразява инфлацията и ръста на средните доходи в страната. В противен случай социалната пропаст у нас ще се задълбочава.

Тежка зима и ниски доходи ни чакат и според бившия социален министър Иван Нейков. Не е справедливо три години пенсионерите да нямат компенсация на доходите, каза Нейков по Нова ТВ. Според него догодина трябва да се увеличат и майчинските. Повишаването на тези обезщетения от 240 на 290 лв. ще струва 15 млн., колкото един километър магистрала, добави Нейков.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров пък за пореден път настоя пенсиите да се увеличат още от 1-ви януари и то с 10%. Според него е крайно врем, да се въеде криминализирането при неплащане на осигуровките от работодателите, за да се повишат приходите в бюджета.

Планирането увеличение на пенсиите разкритикуваха и от другия синдикат КТ "Подкрепа". Според тях парите за старост трябва да се повишат с еднакъв процент, а не диференцирано, както се заложи. "Подкрепа" възразява и срещу идеята на управляващите да индексират пенсиите по хармонизираната инфлация за тригодишния период, тъй като тя е по-ниска от официалната. Затова те ще настояват за пенсиите да се използва инфлацията, която се трупа в малката потребителска кошница и най-добре отчита поскъпването на основните хранителни стоки.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички