Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко

Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко | StandartNews.com

Варна. Всяка година сънародниците ни, които живеят зад граница наливат в икономиката на държавата по 2,6 милиарда евро, съобщи председателят на Асоциацията на българите по света акад. Григор Велев. През последните години заради кризата сумата е намаляла на 1,8 милиарда евро.

Той посочи, че заплатите на сънародниците ни в Европа са с 30-40 на сто по-ниски от тези на местните жители и българската държава трябва да се бори, за да бъде премахната тази дискриминация в заплащането.

Акад. Григор Велев представи програмата за четвъртата редовна сесия на Световния парламент на българите, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във Варна. Очаква се във форума да вземат участие делегати от 26 държави от целия свят. Основен акцент в заседанията ще бъде състоянието на българските диаспори и нуждата от защита на правата им, особено в съседните ни страни, посочи Велев.
 
Световният парламент ще обсъди и множеството сигнали за бездействие на българските консулски и посланически служби, допълни Велев. Според него най-добре е да бъде създадено министерство, което да работи по проблемите на българските диаспори, тъй като настоящата Агенция не разполага с достатъчно средства и поддържа само формални отношения с общностите.

В момента правим постъпки пред министерството на финансите за създаване на български колеж в Чикаго, където живеят над 230 хиляди наши сънародници, каза още Велев. Държавата трябва да се ангажира и със създаването на училища, където има големи диаспори.

Велев съобщи още, че заседанието на Световния парламент ще приключи с приемането на няколко декларации за отношенията на страната ни с Македония и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай