Папата благослови България от дома си (ОБЗОР)

Папата благослови България от дома си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът със специална мастилница, дар от Франциск

Папа Франциск благослови България. Това се случи по време на аудиенцията на премиера Пламен Орешарски при Светия отец вчера. Папата прие министър-председателя и съпругата му Елка в резиденция Санта Марта във Ватикана. Последните височайши гости в тази сграда са били кралица Елизабет и принцът на Монако.

"Посещението при папата винаги е предизвикателство. Особено съм впечатлен от неговата личност - изключително ерудиран човек", заяви Орешарски след срещата с Негово Светейшество.

Премиерът дари Светия отец с творба с маслени бои "Йерусалимия". Платното е рисувано през ХIХ век, а авторът е неизвестен. От своя страна Негово светейшество подари на премиера настолен комплект за писане - мастилница. Министрите от официалната делегация - Кристиан Вигенин, Мариана Георгиева и Петър Стоянович, се прибраха също с малки дарове - плакети с лика на Франциск. По време на срещата на четири очи Орешарски благодарил на папата за традицията вече всяка година българска делегация на високо равнище да посещава Негово Преосвещенство и да поднася признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука. Орешарски изказал благодарност и за храма, който стоеше като открит въпрос и за известно време нямаше къде да се служи на български език в Рим.

Орешарски обсъдил с папа Франциск и усилията за все по-добри комуникации между двете Църкви, което е в интерес на общото разбирателство по света. След срещата си с Негово Светейшество Орешарски разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

"Аудиенцията при папа Франциск се състоя в своеобразен голям хол, отреден по-скоро за среща с приятели, без излишни символи. Това го свързвам със стила на новия папа", обясни и културният министър Петър Стоянович.

Италия с рамо за "Южен поток"

Италианският премиер Матео Ренци и страната му твърдо подкрепят строителството на "Южен поток". Това стана ясно след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и колегата му в Рим в сряда. Миналата седмица Орешарски отмени визитата си в столицата на Италия заради ангажименти на колегата му Ренци. Сега обаче двамата се посрещнаха радушно с прегръдка и смях в двора на Министерския съвет. "Италия ни е изключително важен партньор, номер едно в експортната ни листа, както и сериозен инвеститор", каза Орешарски след срещата си. Българският премиер отбеляза, че и двете страни са се съгласили, че трябва да се подкрепят съвместните бизнес инициативи. "Говорихме за ускоряване на коридор номер 8. Обсъдихме и въпроси, свързани с председателството на Италия, което предстои само след няколко седмици", заяви още Орешарски. Той отбеляза, че сред приоритетите на премиера Ренци са растежът и работните места, а също така миграционната политика. "Тези теми съвпадат и с нашия дневен ред, особено растежът, конкурентоспособността и заетостта, намаляването на административните тежести", каза министър-председателят. Според него най-силният стимул за насърчаване на предприемачеството и стопанската активност в по-голямата част от Европа е облекчаването на усилията на бизнеса. "Не е желателно да правят нови дългове, дефицити, да правят по-експанзионистична монетарна политика, тъй като в последните години тези политики бяха в голяма степен изчерпани като възможности", добави премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай