Паника от терор заради гей вендета (Обзор)

Паника от терор заради гей вендета (Обзор) | StandartNews.com

Паника в София бе предизвикана след прибързана и непотвърдена информация от страна на САЩ, че на софийската спирка "Плиска" ще има терористичен акт. Оказа се, че гей скандал между българин и афганистанец е довел до обаждане на 112, което предизвика хаос и класическа пиар криза сред родните служби и институции.

Борисов скастри Държавния департамент на САЩ заради предизвиканата паника

Любовни отношения между българин и афганистанец доведоха до паника в София и предизвикаха скандал, след като Държавният департамент на САЩ разпространи рано сутринта днес информация, че на автобусната спирка край бившия столичен хотел "Плиска" е възможно да бъде извършен терористичен акт. Информацията бе опровергана от ДАНС с изненадващото обяснение, че се е появила в резултат на "неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин". От посолството на САЩ отказаха коментар по сигнала за заплаха в София, а МВР първоначално обявиха, че не могат да коментират информация от чужди държави. Оказа се, че българин и интимният му партньор афганистанец са се скарали преди дни. За да си отмъсти, нашият сънародник се обадил на 112 и съобщил, че любовникът му е споделил, че са го вербували да извърши самоубийствен атентат в автобус на една от най-натоварените спирки в столицата - тази пред бившия хотел "Плиска". Скандалът се превърна в сериозна пиар криза, която засегна както нашите служби, така и американското посолство в София. Еднополовата любов провокирала страха в столицата ядоса премиера Бойко Борисов. "Оказа се една любовна история между еднополови. Не мога да разбера откъде идва тази истерия", възмути се премиерът.

Той обяви, че информацията не отговаря на истината и скастри американските дипломати, че не им правело чест да я разпространяват. "Съжалявам за Държавния департамент", отсече Борисов. "Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги", подчерта той. Борисов увери гражданите, че "държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората". Премиерът обаче допълни, че сигналът е бил съвсем реален, но с ниска степен на опасност: "Хората от любов се взривяват". "Ако вие искате да си правите шега със страховете на хората и с вашите страхове, го правете", обърна се Борисов към журналистите и ги скастри, че са създали истерията със сигнала на "Плиска".

Според ДАНС сигналът за готвен атентат, провокирал американските власти да призоват гражданите си в София да избягват района около бившия хотел "Плиска". Той е подаден още вечерта на 112, след което е проверен от ДАНС и МВР. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори, обясниха от МС. Въпросното съобщение на щатските власти бе публикувано късно в сряда в профила на консулския отдел на Държавния департамент с дата 23 март след 23.00 часа българско време. От него ставаше ясно, че на американските граждани в страната е препоръчано да намерят алтернативен начин за придвижване в района поради възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт. Предупреждението беше публикувано и в сайта на посолството, но впоследствие от дипломатическата мисия уточниха в четвъртък, че то вече не е в сила. Междувременно Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите за рискове при пътуване в цяла Европа.

"Терористични групировки планират скорошни атаки в Европа, като се целят в спортни събития, туристически места, ресторанти и транспорт. Предупреждението е в сила до 20 юни 2016 г.", обявиха американските власти. Главният секретар на МВР Георги Костов опита да успокои софиянци, като разясни, че "МВР отработи доста сигнали, един от тях е в този регион, но по нито един от тях не е регистрирана действителна заплаха за гражданите" и уточни, че обществената чувствителност след атаката в Брюксел е много голяма. Столичната община пък инструктира шофьорите на градския транспорт да бъдат още по-бдителни за изоставени багажи.

Законът на Бъчварова под въпрос

Законът за МВР може да бъде оттеглен. Първо от БСП поискаха отменяне или поне отлагане на разглеждане на предложените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени. "В тази ситуация, в която се намира ЕВропа, светът и България, е крайно неуместно ние да гледаме промените в Закона за МВР, които само настройват и всяват допълнителна несигурност в полицаите", обяви днес в кулоарите на парламента говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Според социалистите е време да престанат всякакви безразборни хрумвания и законодателни инициативи в отделните ведомства.
Неочаквано искането им срещна подкрепата на шефа на Вътрешната комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призна, че и управляващите имат резерви към проекта, който преди време вдигна на протест полицаите заради отнетите им социални придобивки. "В момента единственото, към което трябва да се стремим, е да намаляваме всякакво възможно напрежение в сектора за сигурност. Затова трябва много внимателно да се подхожда към всякакви промени, които биха могли да доведат до демотивация и протести от страна на полицейските служители", обяви той и така на практика намекна за възможна крачка назад в името на социалния мир и спокойствие.

МВР чака още сигнали

Телефон 112 буквално прегрява от сигнали за съмнителни пакети, необичайно изглеждащи хора и ситуации, които биха могли да доведат до терористични атаки, довериха пред "Стандарт" диспечери от горещата линия. Повечето обаче се оказват фалшиви или такива с неголям риск. "Всички сигнали за готвени терористични атаки, които до момента МВР е проверило, са недействителни", заяви главният секретар на МВР Георги Костов. "Има множество сигнали, които независимо от вида им МВР приема с необходимото внимание и много бързо отработва. Ние не подценяваме нито един сигнал и се стараем да го отработим изключително бързо", допълни Костов.

12 афганистанци изплашиха софиянци

В разгара на паниката покрай бившия хотел "Плиска", около 10 часа на една спирка разстояние от него бе спипан бус "Фолксваген Шаран" с 12 афганистанци вътре. Бегълците били подгонени от полицията след като на влизане в София патрул на МВР се опитал да ги спре, но шофьорът, отказал да се подчини и продължил с висока скорост към центъра на града. Полицията започва преследване и предприема заградителни действия. Спрени са на кръговото под "Цариградско шосе" и са задържани при спецакцията на МВР. Чужденците били без документи, обяснили че са от Афганистан и искат да отидат в Германия. Отведени са в ареста на Първо РУП в столицата. Задържан е и шофьорът на буса Б.Б на 58-години от София, криминално проявен и осъждан. Залавянето им съвпадна с новината за възможна заплаха за една или повече от една линия на градския транспорт в района на спирка "Плиска" и допълнително повиши паниката сред жителите на столицата.

Барети нахлуха в книжарница

Забравена военна раница тип "мешка" вдигна на крак баретите от СОБТ. Спецовете нахлуха в столичната книжарница "Хеликон" на бул. "Патриарх Евтимий" и я опразниха за секунди около 13.40 ч. Оказа се, че раницата е на клиент, който я е забравил. Час преди обяд пък на 112 анонимен мъжки глас съобщи за бомба в училище в квартал "Лозенец". В хода на предприетата щателна проверка от експерти, взривно устройство не бе открито. Около 15.30 ч. пък униформените блокираха улица "Черковна" заради захвърлена пазарска чанта, която се оказа празна.

Разиграват лов на мигранти край Гоце Делчев

Поредното съвместно учение между МВР и армия се проведе вчера край Гоце Делчев на граничния пункт "Илинден". Униформените разиграха спиране на прииждащи от Гърция бежанци. Денонощно се дебне за появата на бежанци не само на пункта, но и в планината. Защото мигрантите, ако решат да преминат в страната ни, ще го направят през зелена граница. Патрулите следят през нощта с термовизионни камери за нарушители. "Проиграли сме различни ситуации, свързани с евентуален мигрантски натиск, знаем как да реагираме. Но дано не се налага да го правим", обясниха пред "Стандарт" наши гранични полицаи на пункт "Илинден". Очаква се навсякъде граничните патрули да бъдат подсилени от войници.

Погнаха Динко, страшилището за бегълците

Смелчагата Динко от Ямбол, който сам залови група от 11 бежанци край българо-турската граница, е получил призовка да се яви на разпит в полицията в Бургас. Динко споделя, че е възмутен от действията на Българския хелзинкски комитет, който подаде сигнал срещу него. Динко твърди, че най-вероятно ще бъде съден, защото е накарал нелегалните мигранти да легнат на земята докато дойде полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай