Панахида и шествия отбелязват две години от Катуница

Панахида и шествия отбелязват две години от Катуница | StandartNews.com

Пловдив. С панахида жителите на Катуница ще почетат паметта на на 19-годишния Ангел и 17-годишния Павел, които загинаха при размириците в селото преди две години. Тя ще бъде отслужена на гробищата.

Както днес, така и в следващите три дни жителите на Катуница ще се поклонят пред паметната плоча на младежите. Ще има и шествия със запалени свещи, под надслов "Няма да забравим, няма да простим".

В неделя ще се проведе и футболен мач между Национален отбор от фен-клубовете на България и клуб „Тракиец"- Катуница. Очаква се на панихидата и мача в неделя да дойдат хора от цялата страна, както и рокери, които са изразили желанието си да почетат Ангел и Павел. В тяхна памет в селото ще бъде даден курбан.

Двете мълчаливи шествия, които ще се проведат на 23 и 24 септември от 19.00 часа.

Бунтът в Катуница избухна, след като бус с роми прегази 19-годишния Ангел Петров. Впоследствие жителите на селото палиха палатите на ромския бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро. По-късно почина и Павел, който припадна след смъртта на приятеля си и лекарите не успяха да го спасят.

Две години по-късно, през юни 2013 г., шофьорът на буса Симеон Йосифов, беше осъден окончаателно на 15 години затвор. Неговото обяснение за инцидента през годините се запази, а именно че е помислил Ангел „за куче".

Междувременно беше задържан и Цар Киро, който също получи присъда тази година за укриване на данъци. Той получи присъда от 2,5 години затвор, а съпругата му Костадинка бе глбена в размер на 3000 лева.

Цар Киро е в затвора отдавна. Той влезе там малко след случая в Катуница и след като бе признат за виновен, че е заплашил със смърт вуйната на Ангел – Ваня Петрова и нейният приятел Веселин Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай