Паметник на Ленин хит в село Баня

През 90-те години на миналия век го спасиха от събаряне

Паметник на Ленин хит в село Баня | StandartNews.com

Паметник на вождовете на световния и родния пролетариат Ленин и Георги Димитров са хит в благоевградското село Баня. Туристите дълго стоят пред него, разглеждат го и се снимат за спомен. Винаги оттам започва и обиколката на нашенци и чужденци из Баня, каза кметът Николай Драговчев. Благоевградското село е единственото населено място в България с паметник на Ленин и Георги Димитров. Двамата са в цял ръст, високи почти 3 метра. Внушението на автора е, че Ленин говори мъдри слова, а Димитров почтително и внимателно го слуша.

"Това, което направиха с монумента на Ленин в Киев, си е работа на демонстрантите. Не искам да ги коментирам. Ние тук обаче се грижим за нашия Ленин. Миналата година освежихме буквите, които се бяха изтрили с времето. За мен е глупост бутането на паметници", твърди селският управник.

След 10 ноември 1989 г. на няколко пъти на косъм се разминало събарянето му. Искали и да го местят, но жителите на селището попречили. Най-голямата беля, която злосторници направили на паметния знак, е заливането му с червена боя. "Пречеше на някакви новоизпечени демократи. Но местните хора не позволиха да се разруши. Пазим го като очите си. Радетел съм за неговото запазване. Това е исторически знак за жителите на Баня", твърди кметът на селището Николай Драговчев. Той припомни, че монументът е изграден с пари на Костадин Лазаров Калчов. Мъжът емигрирал в САЩ през 20-те години на миналия век, но десетилетия по-късно се върнал в родния си край. Дарил средства за извайването на Ленин и Димитров. Паметникът бил открит тържествено през 1967 г. за поредната годишнина от създаването на партийната организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай