Палатки за Троеручица

Вярващи спят под звездите, патриарх и премиер на празника в Троянския манастир

Палатки за Троеручица | StandartNews.com

Троян. Палатки и каравани превзеха района около Троянския манастир. Десетки миряни пристигнаха още снощи около светата обител за днешния храмов празник. Очаква се тази сутрин още хиляди вярващи да се стекат към манастира "Успение Богородично". Днес Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната Света Литургия в Троянската света обител. В богослужението ще участват митрополити и епископи, монашеското братство и свещеници.

Сред хилядите поклонници, които ще се включат в празничните богослужения и традиционното шествие с чудотворната икона, ще бъде и премиерът Пламен Орешарски, който отдавна е получил покана за празника от дядо Неофит. Литургиите ще започнат още в 6,30 часа със специална служба -"празнична полунощница", по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храмът. След това ще започне Света Литургия, в края на която по традиция чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от мястото си. Поставена в специална носилка, тя ще се отправи в литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо, прославило я.

Столетник пък дава курбан за Богородица в трънското село Докьовци. Трънският майстор строител Добрен Момчилов навърши век на 10 юни и обяви, че тази година агнето за благословената чорба на храмовия празник в селото ще е от него. През зимата той живее в София при близките си. Има си дъщеря, внук и трима правнуци. Миналата година на 97 години се спомина съпругата му. През летните месеци дядо Добрен си е на село и сам се грижи за малката си градинка. Църквата "Св. Богородица" в Докоьовци е стара, но добре запазена, тъй като боголюбиви хора се грижат за нея постоянно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай