Падна важна тайна за планетата Венера, учените ликуват

Има 80 000 вулкана на Венера - 60 пъти повече, отколкото на Земята

Падна важна тайна за планетата Венера, учените ликуват | StandartNews.com

Изследователи от САЩ са установили как Венера е успяла да запази "младата" си повърхност, въпреки липсата на тектоника на плочите. Изследването им показва, че това се дължи на продължителна вулканична дейност, пише сп. "Нейчър астронъми".

"Една от загадките на вътрешната Слънчева система е, че въпреки сходните си размери и плътност, Земята и Венера се държат по поразително различен начин. Това важи в голяма степен за процесите, регулиращи движението на скалите", пишат учените.

Известно е, че земните плочи постоянно се изместват и променят формата на повърхността, образувайки планински вериги и способствайки развитието на вулканизъм. На Венера има повече вулкани, отколкото на която и да е друга планета в Слънчевата система, но нейната повърхност представлява твърда неподвижна плоча.

Предишни изследвания са показали, че 80 000 вулкана на Венера (60 пъти повече, отколкото на Земята) са изиграли важна роля в обновяването на повърхността на планетата, като са я покрили със слоеве лава. Учените обаче дълго време не успяват да разберат защо на планетата е имало толкова силни и продължителни изригвания.

Новото изследване показва, че причината за вулканизма може да е била космическа "бомбардировка". Древната Венера е била подложена на по-интензивни удари от Земята, което е довело до прегряване на вътрешното й ядро и до постоянно топене на вътрешните скали.

Учените отбелязват, че Венера е по-близо до Слънцето от Земята и се движи по-бързо. Това създава условия за по-мощни сблъсъци с комети и астероиди. Подобна "бомбардировка" е имала дългосрочни последици, а геофизичната еволюция на Венера е протекла по съвсем различен начин, отколкото на нашата планета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай