Неделя,

Падна най-голямата лъжа от 300 години насам (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

От: СТАНДАРТ -
2618
Падна най-голямата лъжа от 300 години насам (УНИКАЛНИ СНИМКИ)
A
A
A

Най-голямата лъжа от 300 години насам бе разобличена от японски учени. Те завършиха изследването на мумията на "русалката", за която се смяташе, че е на почти 300 години.

Тази мумия е боготворена от японците от векове с надеждата, че може да ги излекува. Но се оказа, че страховито изглеждащият древен артефакт не е толкова стар, а на всичкото отгоре, това е изкуствено създаден обект, предаде glasnews.bg.

Дълго време в един от японските храмове в префектура Окаяма се съхраняваше мумия на „русалка“, чиято дължина е 30 см. Първоначално учените, открили тази мумия миналата година, решиха, че тя се състои от останките на маймуна и пришита към него рибена опашка.Но резултатите от изследване на мумията, която местните жители почитали с надеждата, че има лечебни свойства, показали, че този зловещ артефакт всъщност е изкуствено създаден обект, пише The Asahi Shimbun. Учените са установили, че основно мумията се състои от хартия, плат, памучна вата и други компоненти.Заслужава да се отбележи, че мумията се съхраняваше в храма в специален калъф, в който имаше и бележка. В него се казва, че тази „русалка“ е била уловена в морето от местен рибар между 1736 и 1741 г.

Все още не е известно как точно тази мумия е попаднала в храма.Когато учените откриха тази мумия на "русалка" миналата година, горната й част приличаше на останки от маймуна, по-специално главата, а долната част, тоест опашката, беше покрита с люспи и приличаше на останки от риба.

На главата на мумията се открояваха големи празни очни кухини, виждаха се уши и нос, а самата глава беше покрита с коса. Мумията също имаше две ръце с по пет пръста на всяка.От март миналата година японски учени провеждат задълбочено изследване на тази мумия на "русалка", за да разберат какво всъщност представлява тя. Учените направиха задълбочен анализ на мумията с помощта на модерно оборудване и се оказа, че все пак тя съдържа някои биологични части.

Например в долната част на мумията са намерени кости от опашката и перката на една от местните риби, а челюстта на артефакта принадлежи на друга хищна риба. В мумията не са открити други кости. Според учените главата на мумията е направена от вата, гипс и други материали и не е свързана с живо същество. Що се отнася до тялото на зловещия артефакт, то е направено от хартия, плат и е покрито с кожа на риба бутер и косми на неизвестно животно. Същата вълна е открита и на главата на мумията.Учените установили още, че всъщност тази „русалка“ не е на почти 300 години, както се смяташе, а някъде на около 140 години. Анализът показа, че тази мумия е създадена от неизвестен автор в края на 80-те години на 19 век. Изследователите се опитали да проведат ДНК анализ, но в тази "русалка" не било открито ДНК.

В същото време ректорът на храма, където се съхраняваше мумията, каза, че въпреки резултатите от изследването, този артефакт ще остане ценен актив на храма.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com