Падна най-голямата лъжа от 300 години насам (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Разкриха я японски учени, става въпрос за мумия

Падна най-голямата лъжа от 300 години насам (УНИКАЛНИ СНИМКИ) | StandartNews.com

Най-голямата лъжа от 300 години насам бе разобличена от японски учени. Те завършиха изследването на мумията на "русалката", за която се смяташе, че е на почти 300 години.

Тази мумия е боготворена от японците от векове с надеждата, че може да ги излекува. Но се оказа, че страховито изглеждащият древен артефакт не е толкова стар, а на всичкото отгоре, това е изкуствено създаден обект, предаде glasnews.bg.

Дълго време в един от японските храмове в префектура Окаяма се съхраняваше мумия на „русалка“, чиято дължина е 30 см. Първоначално учените, открили тази мумия миналата година, решиха, че тя се състои от останките на маймуна и пришита към него рибена опашка.Но резултатите от изследване на мумията, която местните жители почитали с надеждата, че има лечебни свойства, показали, че този зловещ артефакт всъщност е изкуствено създаден обект, пише The Asahi Shimbun. Учените са установили, че основно мумията се състои от хартия, плат, памучна вата и други компоненти.Заслужава да се отбележи, че мумията се съхраняваше в храма в специален калъф, в който имаше и бележка. В него се казва, че тази „русалка“ е била уловена в морето от местен рибар между 1736 и 1741 г.

Все още не е известно как точно тази мумия е попаднала в храма.Когато учените откриха тази мумия на "русалка" миналата година, горната й част приличаше на останки от маймуна, по-специално главата, а долната част, тоест опашката, беше покрита с люспи и приличаше на останки от риба.

На главата на мумията се открояваха големи празни очни кухини, виждаха се уши и нос, а самата глава беше покрита с коса. Мумията също имаше две ръце с по пет пръста на всяка.От март миналата година японски учени провеждат задълбочено изследване на тази мумия на "русалка", за да разберат какво всъщност представлява тя. Учените направиха задълбочен анализ на мумията с помощта на модерно оборудване и се оказа, че все пак тя съдържа някои биологични части.

Например в долната част на мумията са намерени кости от опашката и перката на една от местните риби, а челюстта на артефакта принадлежи на друга хищна риба. В мумията не са открити други кости. Според учените главата на мумията е направена от вата, гипс и други материали и не е свързана с живо същество. Що се отнася до тялото на зловещия артефакт, то е направено от хартия, плат и е покрито с кожа на риба бутер и косми на неизвестно животно. Същата вълна е открита и на главата на мумията.Учените установили още, че всъщност тази „русалка“ не е на почти 300 години, както се смяташе, а някъде на около 140 години. Анализът показа, че тази мумия е създадена от неизвестен автор в края на 80-те години на 19 век. Изследователите се опитали да проведат ДНК анализ, но в тази "русалка" не било открито ДНК.

В същото време ректорът на храма, където се съхраняваше мумията, каза, че въпреки резултатите от изследването, този артефакт ще остане ценен актив на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай