Падането на Берлинската стена. Интересни факти

Краят на един много дълъг период

Падането на Берлинската стена. Интересни факти | StandartNews.com

Падането на Берлинската стена в нощта между 9 и10 ноември 1989 г. символизира края на една епоха за целия свят. За германците това е краят на един много дълъг следвоенен период. Семейства и приятели най-накрая се събират след 28 години на принудителна раздяла. Въпреки че събитията са изненада за всички, месеци преди това гражданите на ГДР демонстрират по улиците с искания за политическа и икономическа промяна. Позициите на източногерманското правителство, което се противопоставя на реформите за гласност и преустройство, подети няколко години преди това от Съветския съюз, вече са сериозно разклатени. Ето и някои интересни факти за Берлинската стена:

Комунистическата власт в Източна Германия, поддържана от СССР, издига Берлинската стена от август 1961 г., за да спре потока от източногерманци към демократичния Запад.

Тежкa охрана на ничия земя, известна като "ивица на смъртта", по източната страна на Берлинската стена. Повече от 7000 източногермански войници с 302 стражеви кули и 20 бункера е имало по стената. През нощта са пускани силни лампи на всеки 30 метра, най-осветената част в Берлин. Също е имало алармени системи, окопи, бодлива тел, кучета и устройства за автоматична стрелба при опит за бягство.

Около 140 души умират при опит да избягат между 1961 и 1989 г., според Berlin Wall Memorial. Най-успешният път за бягство е Тунел 57, прокопан от студенти от Запада в мазето на изоставена пекарна, който води на Изток. През октомври 1964 г. 54 източногерманци използват 140-метровия тунел, за да избягат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай