Овчаров търси олтар на 28 в. на Перперикон

Откриват фест сред скалите със "Самодивска сватба"

Овчаров търси олтар на 28 в. на Перперикон | StandartNews.com

Кърджали. Олтар от VIII в. преди Христа, римски храм отпреди 17 века и тайнствената епископска резиденция. Това са съкровищата, които екипът на родния Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, разчита да излязат при разкопките това лято. Ученията заедно с негови колеги историци, химици и студенти започват да работят на скалното светилище в понеделник. "Вместо с обещаните от Симеон Дянков 250 000 лева, сега ще разчитаме на 150 000 лева помощ от държавата.

Това лято е най-важно на Перперикон, тъй като трябва да завършим проучванията на северния сектор на Акропола и се надяваме да излязат олтара, в който са правени огнени жертвоприношения в храма на Дионис, римският храм и да открием епископската резиденция", обясни проф. Овчаров. Миналата година екипът му откри златното съкровище на владиците. Популярният роден археолог припомни, че скалното светилище край Кърджали е било посещавано от Александър Велики и Октавиан Август.

Другата събота подножието на Перперикон ще стане арена на уникален театрален фест. Постановката "Самодивска сватба" ще събере стотици приключенци. Те ще се насладят на шоуто, за чийто декор ще се използва природния феномен Каменната сватба, който се издига на 2 км от скалното светилище. За целта в планината ще светнат 600 специални диода. Лично културният министър Петър Стоянович ще открие феста "Перперикон 2013".
"Национализмът не се прави по жълтите павета с крясъци и побоища. Според мен тези формации трябва да се заемат с тезата на европейския институт "Помак", чийто шеф твърди, че Кирил и Методий са предатели и шпиони, а княз Борис предал българщината", коментира още проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай