Отзоваване на депутати иска гражданска организация

Отзоваване на депутати иска гражданска организация | StandartNews.com

София. Възможност депутати и общински съветници, загубили доверието на своите избиратели, да бъдат отзовавани, поиска "Гражданска инициатива". В неформалната група влизат граждани, които са били на позиции в изпълнителната и законодателната власт. Сред тях са бившият омбудсман Гиньо Ганев, бившият конституционен съдия Димитър Гочев, както и бившите правосъдни министри Антон Станков (НДСВ) и Диана Ковачева (ГЕРБ). В редиците им е и председателят на БОРКОР Елеонора Николова.

Според "Гражданска инициатива" идеята се възприема добре от българите. Емил Георгиев, който е преподавател в СУ и политолог от Институт за модерна политика, посочи, че близо 160 000 граждани са се подписали в подкрепа на свикването на референдум за въвеждането на възможността за отзоваване на депутати. Неформалната група юристи предлагат народните представители да излизат от парламента, ако напуснат парламентарната група на партията си. Другият вариант за отзоваване е да се събере подписка от поне 5% от избирателите в района и да се провежда нов вот за това кой да го замести. Депутатът ще остане на поста си, ако спечели поне 75% от гласовете, които са необходими за едно място при редовни избори.

"Гражданската инициатива" искат и въвеждане на процедури за граждански контрол върху членовете на правителството, както и отпадане на ограниченията за обжалването на административни актове. Неформалната организация предлага и задължително обучение на юристите по европейско право, както и продължаване на тенденцията за специализация на съдилищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай