Отвориха Хаинбоаз в четвъртък

Отвориха Хаинбоаз в четвъртък  | StandartNews.com

Велико Търнов. В 11.00 ч. днес бе възстановено движението за всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката, след завършването на аварийно-възстановителни работи на път II-55, в участъка от км 0+00 до км 33+420. Възстановено е пътното платно, укрепени са свлачищата и срутищата, обезопасени са скалните откоси, информират от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението през Прохода на Републиката беше спряно на 20 юни, заради активизирани от поройни дъждове свличания на големи количества скална и кална маса върху пътното платно.

Над 2 милиона лв. са вложените средства за ремонта на Хаинбоаз. 30 000 квадратни метра е положената мрежа за опасване на склоновете, където бяха активизирани свлачищни процеси. Според новите изисквания материала за изработката на мрежата е подсилен, а телта е двойно засукана. Укрепените свлачища са с обща дължина 320 метра. Изградени са специални преградни стени от траверси, които ще спират свличащата се маса. Освежена е маркировката по цялото трасе на прохода, който е с дължина около 35 километра. Изкърпени са всички дефекти по платното за движение в Прохода на Републиката. Банкетите са профилирани и подравнени, пропаданията са запълнени, а растителността е отстранена. Също така са почистени и отводнителните канали на пътя, които бяха затлачени от поройните дъждове. Подменената мантинела по трасето е с обща дължина около 600 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай