Отварят два нови бежански лагера у нас

Отварят два нови бежански лагера у нас | StandartNews.com

ДАБ ще писка 12 млн. допълнително от държавата за справяне с разходите

София.  Два нови центъра за настаняване на бежанци ще бъдат отворени в Южна България. Това съобщи председателят на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков днес по време на представянето на своя план за справяне с бежанския поток и интеграцията на имигрантите.

По думите му центровете ще бъдат най-вероятно стари казарми, но засега няма решение как ще стане ремонтът им, тъй като представители на ДАБ все още не знаят какво е състоянието на сградния фонд. Председателят на ДАБ уточни, че средства за новите центрове ще се търсят от националния бюджет и от Европейската комисия.

ДАБ ще писка 12 млн допълнитело от държавата, за да може да се справи с текущи разходи, каза още Казаков.

Казаков обясни че има данни за засилен миграционен натиск към страната ни, тъй като за една седмица има увеличение в центровете с 3%. Според него целта на оградата по границата с Турция е да насочва миграционния поток към ГКПП-тата и да спре нелегалния трафик на чужденци, който е много важен, а не да възпира бежанците. Оградата е намалила близо 7 пъти трафика през границата и бежанският поток се насочва към ГКПП-тата, каза Казаков.

За контролирането на вечерния час в центровете за бежанци, новият председател на ДАБ уточни, че то ще става със служители на агенцията по график с охрана. Казаков посочи, че това се прави и в интерес на самите бежанци. За пример той посочи, че 90 външни хора, които са без документи и не са настанени в центъра за бежанци в "Овча Купел" са успели да влязат там.

Председателят на ДАБ спомена без много подробности, че в новата визия за ДАБ са заложени чип карти за бежанците във всички центрове, на стойност 200 000 лв., с които да се отчита кой кога влиза в центровете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай