Оцелялата по чудо Алиса отлетя за Москва

Оцелялата по чудо Алиса отлетя за Москва | StandartNews.com

И досега не знам защо дъщеря ми се хвърли, казва майката на самоубийцата Александра

Баща й я настанява в известната клиника "Д-р Л.М.Рошал", благодари на бургаските медици

3-годишното рускинче Алиса Дикарева замина от Бургас за Москва вчера около 14,30 ч. Тя се качи на специално пратения за нея самолет Ан-128 от руското правителство. Заедно с нея за Москва излетяха и баба й Наталия, както и баща й Василий Дикарев. Упълномощеният по правата на децата към руския президент Павел Астахов действаше типично в западен стил и написа в Туитър - "Алиса е вече на борда на самолета. Чакаме излитане". Идеята да се използва самолетът на министерството на извънредните ситуации е негова идея. Детето ще бъде лекувано в специализираната клиника за неотложна хирургическа намеса на деца "Д-р Л.М.Рошал".

3-годишната Алиса оцеля като по чудо след скок от петия етаж на кооперация в центъра на Бургас. Секунда преди нея в небитието полетяла майка й Александра Наний, за която се твърди, че е имала психически проблеми. Детето помислило, че това е някаква нова игра и също скочило от петия етаж, но по чудо оцеля, макар и с тежки травми.
Семейството на детето получи пълно съдействие от страна на българските и руските власти. До последната минута до тях бяха генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Николаевич Лукянчук и почетният консул в Бургас Тонко Фотев. Малката Алиса вече е в стабилно състояние и за нея няма никаква опасност, гарантираха бургаските лекари.

Детето беше изписано от неврохирургията на МБАЛ още понеделник и преместено в хосписа на здравното заведение. Близките споделиха, че Алиса ще бъде настанена за наблюдение и евентуално допълнително лечение в клиника в руската столица. Алиса бе приета в МБАЛ-Бургас на 17 март с опасност за живота и множество наранявания. Момичето претърпя ортопедична операция и близо седмица бе в реанимация.
"Благодарни сме на всички лекари и целия персонал на бургаската болница за това, че Алиса е жива и ще оздравее.

Благодарим за професионализма и грижите", казаха роднините на детето. "Тук всички са много добри и аз много ги обичам", благодари по детски момиченцето.
"Алиса се чувства добре, възстановява се. За нея оттук нататък ще се грижи баща й, предстои й лечение в един от най-известните медицински центрове в Москва. Не мога да ви кажа защо майка й е взела това страшно решение, имайте малко човещина", каза бабата на Алиса - Наталия, пред бургаския вестник "Черноморски фар" минути преди да излети за Москва.

Руски следователи разпитаха бащата на Никита

Бащата на намерения в куфар 5-годишен Никита Плотников Вадим ще кацне в София вероятно още днес. Той е излетял от Перм и е пристигнал в Москва, където вчера е бил разпитван от следователи, съобщават руските медии.
Според данните от София, които цитират аутопсията, Никита първо е бил зверски бит, след това душен, а накрая е нарязан с нож. По мнението на експертите да се разпознае убитата жена, която най-вероятно е майка му Анна Леонтиева, ще бъде много трудно, защото от тялото на практика са останали само два крака.

Според "Комсомолская правда" Леонтиева не била известна сред руската общност в България. Тя купила апартамента в Приморско през 2008 г., но се настанила в него много по-късно. Анна била съсобственичка на имота с Герман Костин, който е и заподозрян за двойно убийство.
Бащата на Никита Вадим Плотников за първи път проговори вчера пред кореспондент на сайта В курсе.ру. Не мога да разкажа подробности, заради буквата на закона. Бях в пермския следствен комитет, където подписах документи, съгласно които не мога да съобщавам нищо на пресата. Постарайте се да ме разберете, казва Вадим, който обяснява, че "е смачкан от страшна мъка".
От заподозрения Герман също няма следа, заявиха вчера от СДВР. Оттам продължават да твърдят, че медиите са много далеч от истинския развой на нещата.

От България зависи дали ще загуби руските туристи

Сергей Лукянчук, генерален консул на Руската федерация

- Г-н Лукянчук, вие следите неотлъчно случая на 3-годишната Алиса още от първия момент, по какъв начин Генералното консулство на Руската федерация съдейства за положителната развръзка по този казус?
- Още от момента, в който се случи инцидентът, г-н Тонко Фотев оказа цялата необходима помощ по случая. След това в оперативен порядък беше решен въпросът с хоспитализацията на детето. Самолетът Ан 128 за Алиса е снабден с лекарски екип. В него са включени двама лекари от Бърза помощ, двама от Министерството на здравеопазването и един психиатър.

- Алиса къде ще бъде настанена в Русия?
- След пристигането от Бургас в Москва тя ще ще бъде закарана в специализирана болница и след прегледа и заключението на специалистите там ще бъде определено по-нататъшното й лечение до пълното й възстановяване.

- Има ли вече някаква яснота по случая с убитата край Приморско руска гражданка Анна Леонтиева и сина й Никита?
- Води се следствие, но до неговото приключване не е редно да давам каквато и да е информация.

- Г-н Лукянчук, очаква се огромен отлив на руски туристи от България това лято, как според вас може да се реши този проблем от двете страни?
- Ние се надяваме да бъде облекчен визовият режим. Коментирали сме този въпрос в Министерството на външните работи в България. Надяваме се в някаква степен да бъде смекчен този очакван провал в туристическия сезон. Времето ще покаже. Аз мисля, че държавите, които искат да привличат руски туристи, трябва да подобрят безусловно и своето обслужване, и ценовата си политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай